Ez célrepülés a javából!

Wizzair pilótáinak képzése
Wizzair pilótáinak képzése - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Mindannyian szenvedélyesen szeretik a repülést, és készek valóra váltani álmaikat.


Mindig is pilóta szerettem volna lenni, és ez egy nagyszerű lehetőség – fogalmaz a budapesti Bojtos Nándor, aki az ELTE programtervező informatikus hallgatójaként az utolsó évét tette passzívra, ahogy ide sikerült a felvételije – most ez élvez prioritást. A Malév Repülőklubjában átesett egy motoros képzésen, most merészebb álmok kapujába ért.

Gogola André még céltudatosabbnak tűnik: a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett repülőgépész diplomát, és álmai munkahelyének tekinti a Wizz Air-t – az esztergomi repülőtéren átélt élmények után már pilótaként.


repulo


A Prágából érkezett Oliver Palos számára szintén nem idegen a pálya, pontosabban a légtér: az üzleti menedzseri mellett repülőmérnöki diploma is lapul a zsebében. Eddig vitorlázógéppel volt talán 10–12 felszállása, de épp elegendő a „beoltáshoz”.

Sinicyn Alexander Szlovákiából repült ide, ő otthon a közgazdász tanulmányait függesztette fel egy év után, de nem véletlenül választotta a szárnyakat: korábban már kiérdemelte a polgári (PPL) repülési engedélyt. A budapesti Oravecz Andrást gyermekkori kíváncsisága hajtotta az „égi szekerek” felé, s a 45 óra helikopter a budaörsi repülőtéren el is döntötte életét. A repülőgép-tervező diploma Angliában szinte „csak” kitérő, most érzi magát ott, ahol lennie kell.

Minden héten „zárthelyi…”

A csapat egyetlen hölgytagja a mosolygós Grama Teodora Iulia Romániából: igazi profi – és szinte kolléga! Bár mindössze 24 éves, Angliában szerzett repülőmérnöki diplomát, emellett légiközlekedési menedzser, de publikált szaklapokban is néhány cikket. Az ultrakönnyű repülőgépes tapasztalatait Airbust vezetve gazdagíthatja. Az ukrán Kolomiiets Daniil inspirációja természetesnek mondható: édesapja kapitányként repül, Daniil is gyakran kísérte el útjain, s bár hazája légiközlekedési akadémiáján kezdett tanulni, egy év után nem habozott Nyíregyházára költözni. (Egy ember hiányzott a Kelet-Magyarország névsor­olvasásáról: Kállay Andrásról társai mondták el, hogy 22 éves, az ELTE joghallgatója volt ez év januárjáig, ott passzív lett, itt pedig aktív.)

Íme, a válogatott csapat – és ez szó szerint értendő, hiszen komoly előszűrés után nem véletlen, hogy éppen ők kapták meg az esélyt. Mostantól két évig egymással töltik el a legtöbb időt: egy helyen laknak, minden reggel 8-kor kezdenek a Nyíregyházi Egyetemen, közösen ebédelnek, általában 17 órakor indulnak vissza a szállásra.

További részletek a kelet.hu-n.
hirdetés