Ez már sok(k)

Ez már sok(k)
Miért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül? – kiáltott fel megannyiszor Mézga Gézáné, akinek valamennyi epizódban szembesülnie kellett azzal, hogy férjével bizony rossz lóra tett a boldogító igen kimondásakor. Palicz István jegyzete

Hasonlóan éreznek most azok az eladósodott devizahitelesek is, akik pár éve még ideális választottnak hitték a svájci frankot, és nyugodt szívvel írták alá egy-két évtizedre szóló hűségesküjüket valamelyik hitelező pénzintézetnél. Szívük ma is nagyobbat dobban, amikor megérkezik a banki értesítő, de nem az örömtől: kinek 30, kinek 40 százalékkal kell többet fizetnie az induló részlethez képest.

Mesés lenne, ha hamarosan minden (árfolyam) jóra fordulna. Úgy tűnik, a változás még várat magára, meséből azonban akad bőven. Az egyik például arról szól, hogy hol volt, hol nem volt elég esze és bátorsága a döntéshozóknak, hogy megússzuk a svájcifrank-sokkot. Minden bajért Bajnai és Gyurcsány úr a hibás! – mondják.

A másik fabula szerint Viktor királyunknak inkább MZ/X-szel kellett volna tárgyalnia, nem az IMF-fel, és lakatot tenni néhány fegyverhordozója szájára, akkor biztosan nem tartanánk itt. A múltidézés és imaginációk helyett szívesebben hallgatnék végre egy életszerű elképzelést arról, hogyan mászhatnak ki a gödörből a devizások.

– Palicz István –
hirdetés