Helyi közélet

2016.02.12. 16:46

Egy kötetnyi kedvesség

Nyíregyháza - Hétfőn minden felnőtt ajándékozzon könyvet egy gyermeknek!

Nyíregyháza - Hétfőn minden felnőtt ajándékozzon könyvet egy gyermeknek!

A Nemzetközi könyvajándéknap egy önkéntes kezdeményezés, amelynek célja, hogy növelje a gyerekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, és hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz.

A Móricz Zsigmond könyvtár gyermekkönyvtára negyedszer csatlakozik a kezdeményezéshez. Az idén február 15-én, hétfőn 9 és 18 óra között várják a felnőtteket a gyermekkönyvtárba, hogy új vagy újszerű gyermekkönyvekkel ajándékozzák meg a kicsiket. Az összegyűlt könyveket eljuttatják a hátrányos helyzetű tanulóknak. Ezen a napon 11 órától író-olvasó találkozó keretében Dóka Péter gyermekíró, a Móra Kiadó szerkesztője is a könyvtár vendége lesz.

Fehér foltok

Dóka Péter gyakran meglepődik, milyen visszhangtalan egy-egy gyerekkönyv megjelenése. A kék hajú lány című, 2013-as regénye azonban nem maradt észrevétlen. Hamar népszerűvé vált, ami nem csoda, hiszen a magyar ifjúsági irodalomban szokatlan bátorsággal fordult tabunak számító témákhoz: a betegséghez, a halálhoz, az öngyilkossági vágyhoz.

– Vannak még „fehér foltok” a magyar gyermekirodalomban, vannak olyan témák, amelyeket más országokban – én főleg német példákat ismerek – nem csak egy-két könyvben, hanem tucatnyi irodalmi műben feldolgoznak – mondta a könyv kapcsán. A kék hajú lány sok saját élményből építkezik.

– Mikor tizenévesként kórházba kerültem, a szemem láttára történt meg szinte minden, amit ebben a könyvben leírtam. Sokan azt gondolják, vannak témák, amiket kerülni kell, ha gyerekeknek ír az ember, holott nagyrészt ők is ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek, mint a felnőttek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában