Ez valóban szeszélyes

Tar, 2017. április 19. Egy gólya a hóesésben Taron 2017. április 19-én.
Tar, 2017. április 19. Egy gólya a hóesésben Taron 2017. április 19-én. - © MTI Fotó: Komka Péter
Mi még ne is szóljunk! Felénk csak didergős hideg, metsző szél és csapkodó eső volt. Az ország néhány részén viszont havazás, havas eső, máshol az utakra, vasúti sínekre dőlt fák okoztak komoly fennakadásokat. Hétfőn még a máriapócsi ralikrosszversenyen szélcsendes zugokban napozni lehetett, aztán rövid idő alatt igen morcos lett az idő. Mán László jegyzete.


Ám ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az április szeszélyes hónap, Szent György haváról régóta állítják, hogy változékony és kiszámíthatatlan. Nem véletlen tehát, hogy vannak olyan mondások, amelyek erre utalnak. Ilyen például az, hogy áprilisban hó és fagy nyárra kevés takarmányt hagy. Vagy: április hó nem jó.

Ne vegyük tehát valamiféle különleges meteorológiai kuriózumnak a jelent. A fentiek arra bizonyítékok, hogy régen is volt a mostanihoz hasonló időjárás. Gondolom, akkor sem szerette senki az ilyen áprilisi szeszélyt. Kár tehát azon dohogni és saját magunkat a kelleténél jobban felbosszantani, hogy hideg van, esik, és fúj a szél, megoldást csak a megfelelő öltözet, az esernyő jelenthet. Biztatást meg az adhat, hogy borúra jöhet a derű…

Mán László
hirdetés