Ezrek fedezték fel az erdőt

Akt.:
Erdészek avatták be az erdő titkaiba a diákokat
Erdészek avatták be az erdő titkaiba a diákokat - © Fotó: Nyírerdő
Nyíregyháza – Érdekes programokkal várta az érdeklődőket a nyíregyházi erdészet és a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola.

– Negyedik alkalommal rendeztük meg a Fedezd fel az erdőt az erdészekkel! elnevezésű programot. Két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 140 kísérőjük ismerkedett a Sóstói-erdőben az erdészek munkájával – mondta Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

A csoportok negyedóránként követték egymást, és egy tanösvényjellegű túrán, öt állomáson hallhattak érdekességeket az erdő élővilágáról, az ott folyó tevékenységről. Megtudhatták, hogy milyen erdőnevelési gyakorlatot követnek az erdészek, ha fakitermelés van. Hogyan, milyen eszközökkel végzik el a munkát, és a kitermelt fákat mire használják fel. Az is kiderült, hogy alföldi körülmények között hogyan végzik el az erdőfelújítást a szakemberek.

– A szintén hagyományos – folytatta az igazgató –, Kiből lesz az erdész? elnevezésű erdőismereti akadályversenyre az idén öt nyíregyházi iskola 13 csapata juttatta el kitöltött feladatlapját. A verseny döntőjén hat csapat vehetett részt a Sóstói-erdőben. A végső győzelmet az Apáczai Csere János Általános Iskola „Fogalmam sincs” nevű csapata szerezte meg, megelőzve az Arany János Általános Iskola két gárdáját, az „Aranypintyeket” és a „Fatuskókat”. A végső győztes csapat a hatodik helyen jutott be a döntőbe.

KM
hirdetés