Ezt írta a Kelet 70, 50, 40 és 30 éve – május 21. – Különös propagandamódszer

Hatvan évvel ezelőtti számunkból: saskeselyűs ezüstkorongokat találtak Rakamazon
Hatvan évvel ezelőtti számunkból: saskeselyűs ezüstkorongokat találtak Rakamazon
Nyíregyháza, Tarpa, Tiszaszalka – Előkaptuk az 1946-os, 1966-os, 1976-os és 1986-os május 21-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1946. május 21., kedd

Bankjegyekből készített nyilasjelvényeket terjesztett

Földi Mihály a Nyíregyházához tartozó Borbánya tanyán a nyilaskeresztes propagandának különös módszerét alkalmazta. Százezer pengős bankjegyekből nyilaskereszteket készített, és azokat szórta szét az utcákon. A nyíregyházi rendőrkapitányság politikai osztálya Földi Mihályt őrizetbe vette. Internálják.

Ötven éve írtuk

1966. május 21., szombat

Tüzet oltottak a gyerekek

A közelmúltban ismeretlen októl tűz keletkezett a tiszanagyfalui fűrésztelepen. Muri Tibor VII. osztályos tanuló néhány társával az iskolából hazatérően észrevette, hogy meg­gyulladt a fűrészpor. Gyorsan cselekedtek, eloltották a veszélyesen terjedő és bizonyára nagy kárt okozó tüzet. Ezzel a cselekedetükkel több ezer forintos kártól mentették meg a termelőszövetkezetet.

Negyven éve írtuk

1976. május 21., péntek

Tájház Tarpán

Tarpán a községi tanács, valamint az Esze Tamás Termelőszövetkezet együttes erőfeszítéseként elkészült az épület, amely a község történelmi és néprajzi emlékeinek ad helyet. A múzeumok megyei igazgatóságának szaktámogatása és irányítása lehetővé tette, hogy érdekes, a hazafias nevelést és a helytörténeti munkát egyaránt jól szolgáló anyag méltó környezetbe kerüljön.

Harminc éve írtuk

1986. május 21., szerda

Országos első: Tiszaszalka

Harmadszor nyerte el a Hazafias Népfront Országos Tanácsa, valamint az Országos Anyag- és Árhivatal oklevelét és az azzal járó félmillió forintot Tiszaszalka lakossága azzal, hogy első helyen végeztek a hasznoshulladék-gyűjtő versenyben. Az oklevelet és a vele járó díjat kedden adta át a település lakóinak tanácsülésén Inzsel Ottó, a HN tanácsának osztályvezetője. Km
hirdetés