Magyarország

2013.06.14. 17:59

Szakmai állásfoglalást javasol az ombudsman az iskolai politizálással összefüggésben

Budapest, 2013. június 14., péntek (MTI) - A törvénysértő adatkezelésen túl az érintett tanárok és diákok több alapjogát is sértette a balatonalmádi gimnázium igazgatójának eljárása a "listázásként" elhíresült ügyben, és az alapvető jogok biztosa szerint az intézményfenntartó is hibázott - közölte Szabó Máté hivatala pénteken az MTI-vel.

Budapest, 2013. június 14., péntek (MTI) - A törvénysértő adatkezelésen túl az érintett tanárok és diákok több alapjogát is sértette a balatonalmádi gimnázium igazgatójának eljárása a "listázásként" elhíresült ügyben, és az alapvető jogok biztosa szerint az intézményfenntartó is hibázott - közölte Szabó Máté hivatala pénteken az MTI-vel.

A biztos szerint az eset rávilágított az iskolai "politizálás" fogalmával és kereteivel kapcsolatos bizonytalanságra, ezért Szabó Máté nyilvános szakmai állásfoglalás kialakítását javasolja.

A közlemény emlékeztetett: az alapvető jogok biztosa 2012 december közepén rendelt el vizsgálatot annak az értesülésnek az alapján, hogy a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnáziumban a diákokat és tanárokat az igazgatói irodában kikérdezték, szóba kerültek-e az iskolában a felsőoktatással kapcsolatos tüntetések, sztrájkok, a beszélgetésekről pedig jegyzőkönyv készült. Felmerült az információs önrendelkezési jog sérelme is, ezért Szabó Máté alapjogi biztos vizsgálatra kérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét. Az adatvédelmi hatóság határozatában jogsértést állapított meg, és pénzbírsággal sújtotta a gimnáziumot.

A hivatal közleménye szerint az igazgató eljárásával kapcsolatban az ombudsman további alapjogi problémákat is megállapított. Az ügy azzal kezdődött, hogy egy névtelen, és mint kiderült, megalapozatlan szülői panasz "politizálással" vádolta meg az egyik tanárt - emlékeztetett a közlemény.

"Az igazgató a megyei intézményfenntartó központtól e névtelen panasz nyomán kapott utasítást, és formalizált külsőségek közepette, de megfelelő előzetes tájékoztatás nélkül, szúrópróbaszerűen hallgatott ki tanárokat és diákokat, a válaszaik tartalmát pedig rögzítette" - írták. Hozzátették: az ombudsman arra jutott, hogy a vizsgálat módszere és a végrehajtás módja sértette az érintettek tisztességes eljáráshoz való jogát. Az is kiderült, hogy az igazgató a pedagógusok és a végzősök politikai véleményéről is meg kívánt győződni, ami aggályos a véleménynyilvánítás szabadságának érvényesülésével kapcsolatban - tartalmazza a közlemény.

A biztos szerint a megyei intézményfenntartó központ általános jellegű problémafelvetést tartalmazó, de a jogi kereteket mellőző utasítása nem felelt meg a jogbiztonság elemi követelményeinek.

A gyermeki jogok védelméért kiemelten felelős ombudsman rámutatott, hogy a tanulók az iskolai közösségben különösen kiszolgáltatottak, az őket érintő bármely eljárás során fokozottan kell ügyelni valamennyi alapvető garancia betartására. Hangsúlyozta, hogy egyértelműen aggályos az a gyakorlat, amely a nemzeti köznevelési törvény iskolai pártpolitizálásra vonatkozó, indokolt tilalmát kiterjesztve a közéleti kérdésekben való megnyilvánulást is vizsgálandónak minősíti. A biztos kiemelte: veszélyes az is, ha magát a közéletet zárjuk ki az iskolából. Szerinte ez nem lehetséges, és nem is kívánatos. Szabó Máté szerint veszélyes az is, ha közvetve vagy közvetlenül pártpolitikai színvallásra késztetik a diákot vagy a pedagógust.

Az ombudsman úgy látja, hogy átgondolásra érdemes az iskolai pártpolitizálás tilalmához kapcsolódó olyan szakmai állásfoglalás kialakítása, amely figyelembe veszi az érintettek véleménynyilvánítási szabadságát és a világnézetileg semleges állami iskola funkcióját.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!