Ezt írta a Kelet 70, 50 és 40 éve – Április 30. – Jelentkezett az SS-be, öt év kényszermunkát kapott

Hatvan évvel ezelőtti Kelet-Magyarországból
Hatvan évvel ezelőtti Kelet-Magyarországból
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1946-os, 1966-os és 1976-os április 30-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1946. április 30., kedd
SS-katonának jelentkezett, ötévi kényszermunkára ítélték

A nyíregyházi népbíróság tegnap reggel tárgyalta a háborús bűntettel vádolt Filep Sándor 20 éves mátészalkai lakos ügyét. A vád szerint 1944. június havában Filep Sándor Budapesten önként jelentkezett német SS-katonának. Besorozták és német katonai igazolvánnyal látták el. A népbíróság tegnapi tárgyalásán a vádlott beismerte, hogy magyar állampolgár létére a német hadsereg kötelékébe lépett. Azzal védekezett, hogy nem vonult be katonának, csak a jelentkezése történt önként. A népbíróság Filep Sándort ötévi kényszermunkára ítélte.

Ötven éve írtuk
1966. április 30., szombat
Ezer gép pusztulása Vietnamban

Az amerikai imperialisták pénteken folytatták a Vietnami Demokratikus Köztársaság ellen irányuló heves bombatámadásaikat. A támadó gépek közül hetet lelőttek, egyet ezek közül légi harcban pusztítottak el. A VDK ellen a háború kezdete óta támadásokat intéző amerikai repülőgépek közül az ezrediket Bac Thai megye fölött lőtték le. Az április 29-ei támadásokat is beleszámítva eddig a VDK területe fölött 1005 amerikai gép pusztult el.

Negyven éve írtuk
1976. április 30., péntek
Rózsás Jármi

Ezen a nyáron megyénk új látnivalóval gazdagodik. Nem műemlékkel, nem régészeti érdekességgel, nem szoborral. Egy falu lesz a látnivaló. Igaz, már korábban is felfigyeltek Jármira, de ami most történt, az mindenképpen megér majd egy kiruccanást. A községben ugyanis a főutcán végestelen-­végig rózsákat ültettek a lakosok. Rózsatöveket, melyek minden színben pompáznak majd. Nincs nap, hogy esténként 10–15 ember ne szorgoskodna a porták előtt. Szépül a falu, s már most elmondható: ilyen rózsás-virágos község aligha lesz több a megyében. Saját költséggel, saját munkával tették széppé, nevezetessé az itt lakók Jármit.

KM
hirdetés