Ezt írta a Kelet 70, 50 és 40 éve – Vége a koplalásnak Nyíregyházán

Hatvan évvel ezelőtti számunkból: „A kényelmes favágók (a romániai Előre című lapból)”
Hatvan évvel ezelőtti számunkból: „A kényelmes favágók (a romániai Előre című lapból)”
Nagyecsed, Nyíregyháza – Előkaptuk az 1946-os, 1966-os és 1976-os július 13-ai Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1946. június 13., szombat
Kedden már kukoricamentes kenyeret eszünk!

A forint még meg sem érkezett, az aratás még be sem fejeződött, és máris örömmel jelenthetjük, Nyíregyháza dolgozói a jövő héten már kukoricamentes kenyeret fogyaszthatnak. A városi közellátási hivatal elismerést érdemel azért, hogy Nyíregyháza az egész országban elsőnek kezdheti meg a kukoricamentes napokat. Kedden már békebeli, jó kenyeret eszünk. A sok koplalás, a sok nyomorúságos nap után az első örömteljes hír a jelentés a jó kenyérről, amelyben Nyíregyháza népe részesül.

Ötven éve írtuk
1966. július 13., szerda
Pecsenyebárányok exportra

Exportra pecsenyebárányokat nevel a tiszakanyári Havasi Gyopár Termelőszövetkezet. Július végén száznyolcvan pecsenyének való bárány indul külföldi útra ebből a gazdaságból.

Negyven éve írtuk
1976. július 13., kedd
Aranykincsek Nagyecseden

A nagyecsedi Sárvárnál folyó ásatások az elmúlt héten szenzációs sírmellékleteket hoztak napvilágra. Aranykincsek is előkerültek, mégpedig olyanok, melyek nagy tudású mesterekről árulkodnak. Kikerült olyan csontváz is, amelyről megállapítható, hogy egykori várvédőé volt, akit orvul tőrrel támadtak és öltek meg a tatárjárás idején. Az egykori Sóúton lopakodó tatárok a jelek szerint meglepetésszerűen támadták meg Sárvárt, és a lemészárolt védőket egy helyre rakták össze. A talált tárgyi és személyi bizonyítékok nem csak egy pillanat rekonstruálásához elegendők, de nagy történelmi értékűek is.

KM
hirdetés