Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve – Cimbalomlábbal is verekedtek a nyíribronyi véres bálban

„A Túr-csatorna hídjától a Botpalád és Kispalád felé vezető utat csupán a távírópóznák jelzik” – írtuk 1966-ban
„A Túr-csatorna hídjától a Botpalád és Kispalád felé vezető utat csupán a távírópóznák jelzik” – írtuk 1966-ban - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es március 6-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1947. március 6., csütörtök
Felszabadítják a sót?

Nyíregyháza sóellátása egyre javul. Ma már ott tartunk, hogy a szabadforgalmú só olcsóbb, mint a jegyre kiadott hatósági só. Mint illetékes helyről ezzel kapcsolatban lapunkkal közölték, a sóellátás megjavulására tekintettel rövidesen sor kerül a só felszabadítására.

1947. március 7., péntek
Egy ütközés következményei

Sz. Ferencné dombrádi lakos szekerén a nyíregyházi vásárról hazafelé tartott, amikor a Nyíregyháza és Kemecse között húzódó országúton haladva két egymás mellett vágtató szekér érte utol a szekerét. Amikor Sz.-né hátratekintett, azt látta, hogy a két egymás mellett vágtató szekér utasai karókkal ütlegelik egymást. Félrerántotta a gyeplőt, és igyekezett kitérni a két vágtató szekér elől, de az összeütközés már elkerülhetetlen volt. Az egyik szekér nekiütődött Sz.-né szekerének, az asszony nagy ívben leröpült az ülésről, de szerencsére komolyabb baja nem történt. Tovább hajtott hazafelé, és csak néhány kilométer után vette észre, hogy hiányzik a szekeréről egy nagy csomag, amiben a vásárban vásárolt értékes ruhaneműk és a pénztárcája volt. Megfordította a lovait és visszafelé haladt az úton mindenhol arról érdeklődve, nem találták-e meg a csomagját. Kemecsére érve egy álldogáló kocsiban felfedezte a csomagot, a kocsi tulajdonosában pedig az egyik embert, akiről az úton érdeklődött. Az illető a csomaggal együtt elvágtatott, a rendőrség megindította a nyomozást.

1947. március 11., kedd
Drótkorbács és cimbalomláb

Annak idején beszámoltunk arról a véres verekedésről, ami a múlt év őszén zajlott le egy nyíribronyi táncmulatságon. A kora hajnali órákban arról értesítették a rendőrséget, hogy összeverekedtek az ittas legények, drótkorbáccsal, disznóölőkéssel és cimbalomlábbal felfegyverkezve megöléssel fenyegetik egymást. Rendőrjárőr szállt ki a helyszínre, de az ittas legények a rendőröket is megtámadták, s el akarták venni a fegyvereiket. Dulakodás közben az egyik fegyver elsült, a golyó kioltotta az egyik legény életét. A rendőrjárőr vezetője pisztolyával szétlőtte a lámpát, és csak a sötétben sikerült elmenekülniük a feldühödött legények elől. A nyíregyházi törvényszék büntetőtanácsa tegnap tárgyalta a nyíribronyi véres bál ügyét. A gyanúsítottak nem ismerték be bűnösségüket, a rendőrjárőr tagjai nem tudtak döntő bizonyítékkal szolgálni, mert a sötétségben és a felfordulásban nem látták jól támadóikat.

Hatvan éve írtuk
1957. március 6., szerda
Fél évszázad a gáton

Bensőséges ünneplésben részesítették a héten a vízügyi igazgatóság dolgozói Farkas Ernő vezető technikust az 50 éves szolgálati jubileuma alkalmából. Farkas Ernő először dombrádi, majd tiszaberceli gátfelügyelő e fél évszázad alatt igen széles körű vízgazdálkodási tevékenységet fejtett ki. Az 1944. évi hadműveleti események során mindvégig szolgálati helyén maradt, és a harcok megszűntével azonnal hozzálátott a tiszai védtöltés és a tiszaberceli szivattyútelep helyreállítási munkájához, aminek eredményeként sikerült a megyét a tavaszi árvízveszélytől megmenteni. Farkas Ernőt kiváló munkájának elismeréséül Dégen Imre országos vízügyi főigazgató A Vízgazdálkodás Kiváló ­Dolgozója kitüntetésben és 1500 forint jutalomban részesítette.

Ötven éve írtuk
1967. március 7., kedd
Meghalt Kodály Zoltán

Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és zenetudós életének 85. évében váratlanul elhunyt. Kodály Zoltánt a Magyar Tudományos Akadémia csarnokában ravatalozzák fel. A nagyközönség pénteken 12 órától 16 óráig róhatja le kegyeletét a nagy halottunk előtt. Kodály Zoltán temetése szombat délelőtt 11 órakor lesz a farkasréti temetőben.

Negyven éve írtuk
1977. március 6., vasárnap
Nyíregyházán is mozgott a föld

A romániai, a budapesti és a szolnoki földrengésről mindenki értesülhetett a rádió szombati híradásaiból. A péntek esti földrengés azonban Nyíregyházán is érezhető volt. A magasabb házak felső emeletein lakók a csillárok mozgásából vehették észre, hogy megmozdult a föld. Jósaváros, az Északi alközpont és a Kossuth utcai tízemeletes házak emeleteiről sok család rohant le az utcára, és riasztották a tűzoltókat is. Baleset sehol nem történt, kár nem keletkezett, és a tűzoltók beavatkozására sem volt szükség.

KM
hirdetés