Nyíregyháza hírei

2014.02.07. 13:05

Újraterveznek a fuvarozók Tokaj környékén

Nyíregyháza - Pénteken léptek életbe a Magyar Közút által bevezetett intézkedések Tokaj környékén, amelyek jelentősen befolyásolják a teherforgalmat.

Nyíregyháza - Pénteken léptek életbe a Magyar Közút által bevezetett intézkedések Tokaj környékén, amelyek jelentősen befolyásolják a teherforgalmat.

– A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelkezése szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az érintett szervezetekkel, önkormányzatokkal egyeztetve, február 7-től komplex forgalomszervezési intézkedést helyezett hatályba, amely jelentősen átrendezi a Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén áthaladó tranzit kamion forgalmat – újságolta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Néhány mellékút főúti átsorolást kapott, a 38-as főút egy szakasza mellékúttá vált, egyidejűleg teherforgalmi korlátozások lépnek életbe. Az utak átsorolása, valamint a bevezetett korlátozások következtében a Sátoraljaújhely határátkelőt használó nehézgépjármű forgalom a 37-es főútM30-M3 autópálya viszonylatában tudja a Tiszát átlépni. A Tornyosnémeti határátkelőn keresztül az országba érkező járművek a 3-as főutat lesznek kénytelenek használni, és nem terhelik az így is jelentősen leromlott alsóbbrendű úthálózatot sem. Megfelelő indokok alapján a kistérségi teherforgalom továbbra is lehetőséget kap a korlátozott szakaszok igénybevételére. Így a Magyar Közútnak kell majd behajtási engedélyeket kiállítani azon fuvarozók részére, akiknek saját telephelyeik vannak a térségben és/vagy árut szállítanak (terítenek) a korlátozott szakaszokon.

– Az engedély kiadásához szükséges megadni a viszonylatot (honnan-hova és merre szeretne menni) a cégkivonatot (telephelyek közötti fuvar esetén) az árufuvarozás helyéről kapott igazolást, amelyben szerepel a két fél közötti szerződés időtartama (lehet határozatlan idejű is, ekkor az engedély visszavonásig érvényes) a szállító jármű adatait. A kiadott engedély rendszámra, meghatározott útvonalra szól, a behajtás csak 6 és 22 óra közötti időpontban engedélyezett (természetesen a hajnali tejet, kenyeret fuvarozó vállalkozók engedélyébe ez nem kerül bele). A korlátozott szakaszokon csak olyan tehergépkocsi tud majd közlekedni, amelyben úgynevezett OBU fedélzeti eszközt is beszereltek – tette hozzá végezetül Pécsi Norbert Sándor.

 

Változások

Átsorolt utak:

– A 38-as főút 37-es főút és a tokaji 3615-ös jelű út csatlakozása közötti szakaszát átminősítették, új száma: 3838.

– A 3615-ös jelű út a 37-es főút és tokaji 38-as főút csatlakozása közötti szakaszt főúttá minősítették, új száma: 38.

– A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tervezése alatt lévő 39-es főút nyomvonalával részben megegyező útszakaszt főúttá jelölték ki. A 3-as főút-Encs-Abaújkér-Abaújszántó-Tállya-Mád-37-es főút útvonal lett a 39-es főút.

– Új főúti szakaszt jelöltek ki: 37-es főút (Sátoraljaújhely elkerülő szakasz)-Alsóberecki-Karos-Karcsa-Pácin-Cigánd-Kékcse. Az út új száma 381.

Korlátozások:

– A 3838-as jelű út Bodrogkeresztúr és Tokaj közötti szakaszán „12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművel behajtani tilos” jelzőtáblákat helyeztek ki. Az út Tokaj belterületi szakaszán „3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművel behajtani tilos” táblák kihelyezésével korlátozták a forgalmat.

– A 38-as főútnak a 3621-es jelű út és a 3838-as jelű út csatlakozások közötti szakaszán helyezték ki a „12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművel behajtani tilos” jelzőtáblát.

– A 39-es főút Abaújkér-Abaújszántó közötti szakaszán „12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművel behajtani tilos” lépett életbe. A korlátozás kikerülésének megakadályozásáért a 3714-es jelű úton is bevezették az Abaújszántó és a 3705-ös jelű út csatlakozása (Aranyospuszta) közötti szakaszon a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek korlátozását.

– A 3713-as jelű út Vizsoly és Vilmány közötti szakaszán, valamint a 3716-os jelű út Vilmány és Fóny közötti szakaszán szintén kitiltották a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket.

– A kijelölt 39-es főúti nyomvonalon a „Gibárti szerpentin”-nél lévő útleszakadás miatt jelenleg 3,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, így terelőutat jelöltek ki az Abaújkér-Vizsoly-Novajidrány-3-as főút útvonalra.

– A 3814-es jelű út Sárospatak (3801-es jelű úti csatlakozásától)- Cigánd (381-es főúti csatlakozás) között a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek csak célforgalomba hajthatnak be.

– A 381-es főút 3804-es jelű út csatlakozása és a 3834-es jelű út csatlakozása közötti szakaszáról a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket tiltották ki.

 

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!