Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve – Vízügyi dolgozó mentette meg a szovjet diáklány életét

„Látványos gyümölcskarnevállal kezdődött meg a Nyírségi Ősz. A Gyümölcsök királya címet kapta a méhteleki Új Élet Tsz kompozíciója, amellyel megyénk aranya, az alma elsőbbségét kívánták bemutatni” – adtuk hírül 1977-ben
„Látványos gyümölcskarnevállal kezdődött meg a Nyírségi Ősz. A Gyümölcsök királya címet kapta a méhteleki Új Élet Tsz kompozíciója, amellyel megyénk aranya, az alma elsőbbségét kívánták bemutatni” – adtuk hírül 1977-ben - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1947. szeptember 12., péntek

Milliós értékek Nyíregyháza egyik lomtárában

A városházudvar omladozó vakolatú árkádjai alatt haladunk el, majd felnyitunk egy bepókhálósodott, rozsdás vasajtót és bejutunk egy szűk helyiségbe. Balogh József szobrász vezet bennünket, tőle tudjuk meg, hogy az egymás hegyére-hátára dobált rendetlenség, amit találunk, tulajdonképpen Nyíregyháza múzeuma, amiről nem tud senki. Elhagyottan, elfeledten és ismeretlenül porosodik és enyészik a város milliókat érő múzeuma. Belépésünkkor Balogh József első szavai ezek: „Vigyázzatok, itt van egy kézigránát, rá ne lépjen valamelyiktek!” Riadtan tekintünk a földre, ahol az evangélikus templom első toronyórájának hatalmas szerkezete mellett alattomosan heverészik egy piros-fekete csíkozású Vécsei-gránát. De nem csak ezt az egyet találjuk. A háború emlékei ezek, amik veszedelmes emlékül maradtak meg a képek, vázák, buzogányok, fringiák és kovás puskák között. Meg is jegyzi vezetőnk, hogy addig nem tud hozzáfogni a rendszerezéshez, amíg nem kap tűzszerészeket. Ormótlan, szúette, korhadozó oszlop áll a szoba egyik sarkában, két bilincs lóg róla. Ez a kótaji szégyenfa – világosít fel kísérőnk. Elgondolkozva állunk – vajon hány botlott leányzót, kikapós menyecskét, boszorkánysággal vádolt öregasszonyt vagy tolvaj férfit bilincseltek ehhez az oszlophoz? Nem csak szabolcsi vonatkozású emlékeket – kő- és bronzkorszakbeli cseréptöredékeket, páncélokat, pallosokat – találunk a múzeumban. Csodásan színes, finom mívű egyiptomi vázák és tálak sorakoznak az egyik polcon. Amint kilépünk a patkányszagú odúból a napfényre, arra gondolunk, hogy jó lenne méltóbb helyet biztosítani ennek a múzeumnak.

1947. szeptember 14., vasárnap

Rákosi Mátyás keresztapasága

Rákosi Mátyás államminiszter elvállalta Écsik Mihály kéki újgazda tizenegyedik gyermekének keresztapaságát. Écsik Mihály tizenegy gyermeke közül hét él, ebből három fiú, négy leány. A tizenegyedik gyermek augusztus 29-én született, Rákosi Mátyás a kis keresztlányának 35 kilós ajándékcsomagot küldött: babakelengyét, cukrot és szappant.

Hatvan éve írtuk

1957. szeptember 14., szombat

Három Kossuth-díjas Nyíregyházán

Budapesti színpadon is igen ritka eset, hogy egy színdarabban három olyan kiváló művész lépjen fel, mint Básti Lajos, Ungvári László és Gobbi Hilda, Nyíregyháza művészeti életében pedig talán még egyetlen esetben sem volt még erre példa. Ma este azonban az a szerencse éri a város művészetszerető közönségét, hogy az ő játékukban gyönyörködhet. A három Kossuth-díjas a budapesti Nemzeti Színház művészeiből alakult együttessel mutatja be J. B. Priestley Veszélyes forduló című három felvonásos színjátékát. Az előadás iránt nagy az érdeklődés, üzemeink dolgozói különös kíváncsisággal várják. Érdemes megemlíteni, hogy a 6. számú Mélyépítő Vállalat tegnap estig több mint 1200 forint értékű jegyet vásárolt meg.

Ötven éve írtuk

1967. szeptember 12., kedd

Ez is büszkeség…

Máriapócs kis község. Szombaton több ezer ember érkezett a búcsúra, s természetesen a legnagyobb probléma az elszállásolás. Minden kiadó: alhatnak a szobában, a konyhában, a csűrben, de helyenként még a padláson is. Benéztünk az egyik portára, a gazda elégedetten dörzsölte a kezét. „Eddig 115 vendégem van, pedig az igazi forgalom csak délutánra várható” – mondta. A bútorok kikerültek a házból, hogy hová, az rejtély. Helyettük szalmát terítettek le, s egy-egy szobában húsz–harminc ember szorong, férfiak, nők vegyesen. De vajon mennyibe kerül a szállás egy éjszakára? „Az a szalma minőségétől is függ” – adja meg készségesen a felvilágosítást a házigazda. „Kitűnő, friss szalma hat forint, tavalyi öt forint, egészen régi pedig négy forint. Nálam kérem első osztályú szalma van…” Úgy mondja, mintha ő volna a Royal Szálló főportása.

Negyven éve írtuk

1977. szeptember 17., szombat

Életmentő kitüntetése

Majdnem halálos balesettel végződött egy szovjet főiskolás csoport kirándulása megyénkben. A fiatalok július 19-én éjszaka a Felső–Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hajóján szálltak meg. Az egyik kiránduló – egy ungvári lakos – talán, mert megcsúszott, talán, mert túl mélyen hajolt ki a korláton, vízbe esett. Az örvényes víz a hajótest alá sodorta a fiatal nőt, aki a kormánylapát alá szorult. Innen Nyitrai János, a vízügyi igazgatóság dolgozója mentette ki a fuldokló főiskolást. Nyitrai Jánost ezért „Életmentő” érdeméremmel tüntették ki. A Minisztertanács megbízásából dr. Pénzes János, a megyei tanács elnöke pénteken nyújtotta át a kitüntetést.

KM
hirdetés