HAON Sziréna

2013.02.26. 17:59

Felgyújtotta szülei lakását

Debrecen - Bűnösnek találta Sz. Rolandot a Debreceni Törvényszék különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, közveszély okozás bűntettében és zaklatás vétségében, ezért a bíróság a vádlottat 8 év börtönre ítélte – tájékoztatott a keddi elsőfokú határozatról Tatár Tímea törvényszéki sajtószóvivő.

Debrecen - Bűnösnek találta Sz. Rolandot a Debreceni Törvényszék különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, közveszély okozás bűntettében és zaklatás vétségében, ezért a bíróság a vádlottat 8 év börtönre ítélte – tájékoztatott a keddi elsőfokú határozatról Tatár Tímea törvényszéki sajtószóvivő.A vád szerint Sz. Roland és szülei kapcsolata már a 36 éves férfi serdülőkorában sem volt felhőtlen, aminek hátterében a vádlott füvezése, italozása állt. Kezelték is emiatt, de amikor a gyógyszerekre ivott a viselkedése kiszámíthatatlanná, agresszívvá vált. Egy alkalommal például azzal fenyegette meg apját, hogy bozótvágóval elvágja a nyakát, míg anyja szemét kikaparja. A szülők segítő szándéka kudarcba fulladt, fiuk erőszakossága következtében többször kénytelenek voltak otthonról elmenekülni. A vádlott egyszer annyira megverte az apját, hogy eltörött a bordája.

Tavaly februárban Sz. Roland már délelőtt beborozott, s a szülei jobbnak látták inkább elmenni otthonról. A férfi hiába hívogatta őket telefonon, kikapcsolták a mobiljukat.

Sz. Roland ekkor – szólt a vád – a szülei iránt táplált tehetetlen dühében elhatározta, hogy felgyújtja a lakásukat. A közeli benzinkútnál 10 liter gázolajat vett, amelyet otthon szétlocsolt, meggyújtott, majd elment. A tűz hamar elhatalmasodott, a nagyszoba ablaka a hőhatásra kirobbant, a lángok és a füst a társasház felsőbb szintjét veszélyeztették. Szerencsére a tűzoltók idejében be tudtak avatkozni, így a tűz nem terjedt tovább.

A vádlott akkor már a belvárosban sétált, s bejelentetése nyomán, miszerint családi vita miatt gyújtogatott, hamar rendőrkézre került.

Nem jogerős

Dr. Vatai István tanácsa enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerő vallomását, büntetlen előéletét és azt, hogy kiskorú gyermekről kell gondoskodnia. Súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a férfi több ember életét veszélyeztette, s közeli hozzátartozóit fenyegette folyamatosan.

A vádlott által elkövetett bűncselekmény egyébként 10-20 évig, vagy életfogytig terjedő, fegyházban letöltendő szabadságvesztéssel is sújtható, a törvényszék azonban enyhítő rendelkezést alkalmazott, többek között figyelembe véve, hogy a tűz nem követelt emberéletet. A ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kér, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!