Ezt írta a Kelet 70, 60 és 50 éve – Április 23. – Zenélő, automata űrállomás

Az 1983. április 23-ai számunk címlapjáról
Az 1983. április 23-ai számunk címlapjáról
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1946-os, 1956-os és 1966-os április 23-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

1946. április 24., szerda

A gyulatanyai véres bál

Húsvéti bált rendezett Gyulatanya fiatalsága, melynek tragikus következményei lettek. Az éjszakai órákban, amikor a vidámság már a tetőfokára hágott, két régi haragos, Havács András és Drotár András királytelekszőlősi lakosok összetűztek. Botok emelkedtek a levegőbe és a parázs verekedés közben többen megsebesültek. A báltermet kiürítették, a legények a hajnali órákban hazafelé indultak. A Drotár család bosszút lihegve hazasietett, és kapával, baltával, dorongokkal felszerelve várták régi haragosukat, Havács Andrást és családját. Megvirradt húsvét másodnapja, amikor a Havácsok megérkeztek Drotárék háza elé. A felfegyverzett család kitört rejtekhelyéből és hangos csatakiáltás kíséretében megrohanta a hazafelé menő Havácsokat. A harc rövid volt, de eredménye annál borzalmasabb. Id. Havács András és fia holtan maradt a verekedés színhelyén.

Hatvan éve írtuk

1956. április 24., kedd

Sok ezer dolgozó részvételével tartották a Zalka-ünnepséget
Vasárnap reggel a felkelő nap és muzsika köszöntötte az ébredő tunyogmatolcsi dolgozókat. Nagy napra ébredtek: Zalka Mátéról emlékeztek, a falu nagy fia születésének 60. évfordulóján. Sok-sok vendéget vártak erre az eseményre a megye minden részéből, de arra senki nem számított, hogy hét–nyolcezer ember gyűljön össze a nagy hőst ünnepelni. Mert ennyien jöttek el a Szamos-menti kis faluba a környező községekből, járásokból, de távoli helyekről is.

Ötven éve írtuk

1966. április 23., szombat

Hold körül a Luna–10

150. fordulóját fejezte be a Hold körül péntek reggel a Luna–10. 10.05-kor Lenin születése 96. évfordulójának tiszteletére a Luna–10 ismét az Internacionálé hangjait sugározta. A Hold első szputnyikjával eddig 83 alkalommal létesítettek összeköttetést, amelyeknek során tudományos adatokat vettek fel. A kapott adatok szerint a szputnyik valamennyi fedélzeti berendezése normálisan működik. A Luna–10 automata űrállomás tovább végzi a Hold körüli térség kutatásának feladatait.
hirdetés