Ezt írta a Kelet 70, 60 és 50 éve – Április 27. – Rizsvetés a Keleti-főcsatornánál

Harminc éve Omega-autogramot kaptak az olvasók
Harminc éve Omega-autogramot kaptak az olvasók
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1946-os, 1956-os és 1966-os április 27-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1946. április 27., szombat
A Hitler elleni összeesküvés részletei a nürnbergi tárgyaláson

A nürnbergi per tegnapi tárgyalási napján Gisevius tanúvallomására került sor. Elmondta, hogy 1943 tavaszán Hitler meggyilkolására újabb kísérletet tettek. Szerencsétlenségre – mondta Gisevius – Hitlert a keleti arcvonalra szállító repülőgépben elhelyezett bomba csütörtököt mondott. Feltűnést keltett a tanúnak az a közlése, hogy Paulus tábornagy, a Sztálingrádot támadó parancsnok maga is benne volt az összeesküvésben, amely az engedelmesség megtagadására és Hitler elmozdítására irányult. – Paulusnak kellett volna megadnia a jelet a felkelésre, ő azonban ehelyett megadta magát az oroszoknak. Maga Rommel tábornok is részt vett később a Hitler elleni szervezkedésben. Rommel azt indítványozta, hogy Hitlert, Göringet és Himmlert gyilkolják meg – mondta a tanú.

Hatvan éve írtuk
1956. április 27., péntek
Megkezdődött a rizsvetés a Keleti-főcsatorna mentén

Hazánk legészakibb vidékén, a Keleti-főcsatorna torkolatánál április 26-án a tiszaeszlári Vörös Csillag, a Keleti Fény, a Győzelem, a tiszavasvári Munka és az Új Élet Termelőszövetkezetben egyaránt megkezdődött a rizsvetés. A termelőszövetkezetek összesen több mint 300 holdon termelnek rizst az idén. A Tiszavasvári Gépállomás 4 vetőgéppel és 6 talajművelő géppel segíti őket, hogy ígéretüket valóra válthassák és május 1-jére befejezhessék a vetést. A gépállomás vízszivattyúit is beépítették már a csatorna partjaiba, hogy mire a rizsvetés véget ér, megkezdhessék az első árasztást.

Ötven éve írtuk
1966. április 27., szerda
Egészséges, hálózati vizet kap Tiszalök

A napokban készült el Debrecenben a tiszalöki törpe vízmű építésének terve. Ebben az évben 340 ezer forintos költséggel elkészül a mélyfúrású kút, valamint 1 millió 200 forintos befektetéssel a 6,5 kilométer hosszú csővezeték. A csövek már megérkeztek, a lefektetést júniusban, a kútfúrást augusztusban kezdik meg. A munkálatokat az előzetes tervek szerint a jövő év végére fejezik be.

KM
hirdetés