Ezt írta a Kelet 70, 60 és 50 éve – május 12. – Bontják a Béke mozit, de előtte felújítják

Negyven évvel ezelőtti Kelet-Magyarországból
Negyven évvel ezelőtti Kelet-Magyarországból
Nyíregyháza – Előkaptuk az 1946-os, 1956-os és 1966-os május 12-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

1946. május 12., vasárnap
Egy kiló kenyér tizennégymillió pengő

A Gazdasági Főtanács május 6-án megállapított magasabb munkabérekre tekintettel a közellátásügyi miniszter újból szabályozta a mezőgazdasági termények árát. A fontosabb cikkek ára: búza, rozs 450 millió, kukorica 40 millió, burgonya 300 millió, bab 450 millió, hagyma 450 millió és a napraforgó 900 millió métermázsánként. A kenyér fogyasztói ára 14 millió pengő kilogrammonként.

1956. május 12., szombat
Mit ér a verseny, ha…

Nyírmihálydi a szomszédos Nyírgelsével versenyez a nagyobb termésért. Előzetes megbeszélés alapján április 6-án, vasárnap a két község versenybizottsága kölcsönös látogatást tett. Általában szigorú és alapos vizsgálódással folytak le a határszemlék, amiről Nyírmihálydiban azonnal papírra vetették a szemlebizottság megállapításait. De elfeledkeztek ugyanerről a nyírgelseiek. A mihálydiak úgy tudják, hogy eddig ők vezetnek a versenyben. Ezt megállapítani azonban nem lehetett pontosan, mivel a versenytárs nem rögzítette azonnal a határszemle eredményeit.

1966. május 12., csütörtök
Felújítják a mozit

Felújítják a nyíregyházi Béke mozit. A távlati tervek szerint ugyan ezt a mozit le fogják bontani, de erre a következő ötéves tervben még nem kerül sor, így szükségessé vált addig is néhány hiba kijavítása. A felújítást, amit hamarosan megkezdenek, úgy végzik, hogy közben az előadások sem szünetelnek. A nézőtér falait műbőr burkolattal vonják be, ezáltal otthonosabbá is válik, s a terem akusztikája is jobb lesz. Megoldják a világítás problémáját is: leszerelik a fénycsöveket, és rejtett dísz­világítást építenek be. Sok pana­sz volt a helyiség fűtésére, most új kályhákat állítanak be. Ezenkívül – tekintve, hogy közeledik a nyár – megoldják a terem szellőztetését is. Kívül is szépül a mozi: a homlokzatot lefestik, az előcsarnok kövezetét pedig felújítják. A felújítás előreláthatólag 250 ezer forintba fog kerülni, ez azonban nem kidobott pénz, hiszen ha a mozit lebontják, a most beépített anyag nagy részét újra fel lehet használni.

KM
hirdetés