Ezt írta a Kelet 70 és 50 éve – Álom leplezte le az erdei gyilkosságot

Ezt írta a Kelet 70 és 50 éve – Álom leplezte le az erdei gyilkosságot
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza, Nyírbátor – Előkaptuk az 1946-os és 1966-os november 30-ai Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1946. november 30., szombat

Úgy történt, ahogy megálmodta

K. József erdei favágás közben baltájával fejbe verte a vele dolgozó leendő sógorát, ifj. P. Andrást, majd holttestét belökte a kútba. K. József a menyasszonya családjánál lakott. A gyilkosság másnapján P. Ilona izgatottan keltette fel vőlegényét, és sírva mesélte el neki rettenetes álmát: látta bátyját, amint az erdőn favágás közben vőlegénye fejbe vágta fejszével, aztán bedobta a közeli kútba. Három napig semmi hír nem jött az eltűnt P. Andrásról; húga keresésére indult, és a valóságban is úgy talált mindent, ahogy megálmodta.

Ötven éve írtuk

1966. november 30., szerda

Évszázados fa Nyírbátorban

Sok csodálója van a hatalmas platánfának, amely a volt Bóni gyártelep udvarán áll. Az idősek szerint a fát a gyár­alapító, Mandel Eduárd ültette 1852-ben, de a szakértők 130–150 évesnek ítélik. Az irodák mögötti udvart teljesen elfoglalja, lombozata 30 méter átmérőjű, törzsének kerülete négy és fél méter, egy-egy ága megfelel egy nagyobb fának. Ritkaság az ekkora platánfa, s érdemes lenne védetté nyilvánítani.

KM
hirdetés