Helyi közélet

2017.02.26. 18:04

Kisvárdai muzsikus sikere Olaszországban

Kisvárda - „A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.” (Liszt August Antalnak)

Kisvárda - „A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.” (Liszt August Antalnak)

Agárdi Eszter kisiskolás korától mindig aktív résztvevője volt csellójátékával a város kulturális és jótékonysági rendezvényeinek. Eszter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem III. éves hallgatója, tanára Varga István csellóművész. Eszter munkája elismeréseként használatra megkapta a Zeneakadémia tulajdonában álló egyik nagy értékű csellót.

Az olaszországi versenyen Kisvárdáról

–Az olaszországi Fondiban mindenki jelen van, aki szakmailag számít, vagy előre akar lépni. Korosztály nélküli verseny, ahol fiatalnak számítok a felnőttek között– mondta Agárdi Eszter még Kisvárdán, egy januári rendezvényen. Nagy kihívás nekem ez a verseny, mert kiváló csellisták között kell megmutatnom a tudásomat, olyanok között, akik tőlem idősebbek, nagyobb tapasztalattal, hosszabb tanulmányokkal rendelkeznek, több mesterkurzussal a hátuk mögött. Én már annak is nagyon örülnék, ha az első fordulóból továbbjuthatnék.

A 2017. február 17–étől megrendezett olaszországi „Fondi Music Festival”jelentős nemzetközi zenei versenyek színhelye, melyen az idén – először – a világ legjobb csellistái vettek részt, negyvennyolcan, közülük öten hazánkat képviselték. Esztert a versenyre a szülei is elkísérték.

Elismerés a zsűritől

– Annyira magas szintű verseny volt –kezdte beszélgetésünket az édesanya, Agárdiné Csáki Ildikó–, hogy már annak is örülni lehetett, ha valaki az első fordulón túl jutott. Eszternek ez nagyon jól sikerült,és bejutott a középdöntőbe a legjobb 12 közé. Eszternek ez nagyon nagy teher volt, hiszen 40–45 perces műsort kellett végigjátszania. Itt már nagyon számított a legapróbb hiba, bizonytalanság is. Én nem hittem a fülemnek, hogy milyen erőteljesen, nagy bátorsággal és pontossággal játszotta végig műsorát, a zsűri felemelt kézzel tapsolta meg játékát.

A nemzetközi zsűri tagjai voltak: Michael Flaksman (Egyesült Államok), Roberto Trainini (Olaszország), Kalin Ivanov (Bulgária), Tapalin Charoensook (Thaiföld) és James Tennant (Új–Zéland). A középdöntőből hatan jutottak a döntőbe a világ minden tájáról, közöttük Eszter is. Itt már zenekarral, karmester irányításával kellett játszani. A döntő résztvevői mindössze egy órát kaptak a próbára, hogy a szólista és zenekar„összeszokjon”.

A döntőre február 19–én, vasárnap került sor. A versenytársak már nagy rutinnal és nemzetközi versenytapasztalattal rendelkeztek. A döntőt dél–koreai csellista nyerte meg, második a lengyel, harmadik az izraeli, negyedik az orosz, ötödik az olasz versenyző lett, Eszter pedig hatodikként végzett.

Versenyről versenyre, menni tovább

– Eszter nagyon jól játszott, de tudtuk, hogy nem rendelkezik még olyan nagy, nemzetközi versenyeken szerezhető rutinnal, mint a versenytársak. Korosztályos nemzetközi versenyeket már többször megnyert, illetve komoly helyezéseket ért el, de ezen a versenyen való megfelelés óriási erőfeszítést és teljesítményt igényelt, és nagy örömünkre végül sikerült a döntőbe jutni, a hatodik helyezést elérni. A legközelebbi helyszín az Litvániában lesz, május körül, s nagyon szeretnénk oda is eljutni– mondta végezetül a boldog édesanya.

Kisvárda nagyon büszke a tehetséges muzsikusára, további sikert, szép eredményeket kívánunk!

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában