Magyarország

2011.08.24. 17:41

Hőségriadó: Három fokozat, három szín

Miskolc - A hőségriadót a meteorológiai szolgálat előrejelzései alapján az országos tiszti főorvos rendeli el.

Miskolc - A hőségriadót a meteorológiai szolgálat előrejelzései alapján az országos tiszti főorvos rendeli el. Amennyiben a várható napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 Celsius-fokot, figyelmeztetést ad ki az egészségügyben dolgozók és a mentők felé. Ez az első fokozat. Ha a napi középhőmérséklet három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 Celsiust, avagy legalább egy napra eléri a 27 fokot, készültség jelzést bocsát ki – erről már az egészségügy mellett a lakosságot is tájékoztatni kell. Ez a második fokozat. Ha a a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri a 27 fokot, életbe lép a harmadik fokozat, a riadó jelzés, erről szintén tájékoztatást kap az egészségügyben dolgozók mellett a lakosság is.

Vörös hőségriadó

Mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján is figyelmeztet a különböző veszélyhelyzetekre, és a fokozatokat eltérő – az első fokozatot (jelzés) sárga, a második fokozatot (figyelmeztetés) narancs, a harmadik fokozatot (riasztás) vörös – színnel jelöli, a fokozatok megjelölése helyett e színek használatával is utalunk a veszély mértékére. Eszerint most vörös hőségriadó van érvényben péntek éjfélig.

ÉM-SZP

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!