Földesi-Szabó László csempészésért 7 év börtönt kapott

Földesi-Szabó László csempészésért 7 év börtönt kapott
Hét év börtönre ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság Földesi-Szabó Lászlót, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnökét, egykori rendőrtisztet csempészet és sikkasztás miatt.

Földesi-Szabó az ítélethirdetés végén eltűnt a tárgyalóteremből, az őrszolgálattól származó információ szerint el is hagyta a bíróság épületét. Ezt követően Kenéz Andrea bírónő elrendelte Földesi-Szabó László előzetes letartóztatását. Két vádlott öt, illetve három év börtönt kapott, négy vádlottat felmentettek, az ítélet nem jogerős.

A vádirat szerint a Herba cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok 2005-től voltak az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kiemelt támogatói. A vád szerint az adományozás címén külföldről beérkezett árukkal kapcsolatos visszaélések során több mint 1 milliárd forinttal csökkentették jogellenesen a vámbevételt és több mint félmilliárd forint környezetvédelmi termékdíjat, illetve áfát nem fizettek meg.

Elmaradt a vám és az adó

A vád szerint a Herba cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok 2005 nyara és 2006 év vége között a Távol-Keletről 8,5 tonnányi élelmiszeripari terméket importáltak, amit vámraktárban helyeztek el, majd továbbadták az adományozások lebonyolítására alapított cégeknek. Az árut átvevő gazdasági társaságok a vád szerint nem tettek eleget az áruval kapcsolatos fizetési kötelezettségeiknek, valótlan adatokat tartalmazó okmányokkal, vám- és adómentesen bocsátották belföldi szabad forgalomba a termékeket. A vád szerint ezzel okozták a vámbevételt, illetve az áfát és a környezetvédelmi díjat érintő, már említett károkat.

A Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett ítéletével Földesi-Szabó Lászlót csempészet és sikkasztás miatt hét évi börtönre ítélte és hét évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlott öt év börtönt, a negyedrendű pedig három év börtönt kapott. Négy vádlottat felmentettek a vádak alól. Kenéz Andrea bírónő az ítélet szóbeli indoklásának elején kiemelte, hogy Földesi-Szabó László még az ítélethirdetés előtt elhangzott, az utolsó szó jogán elmondott beszédében is utalt arra, hogy nemzetbiztonsági érdekek is szerepet játszhattak az ügyben. A bírónő kijelentette, a bíróság rendelkezésére álló iratokból semmilyen ilyen jellegű összefüggés nem állapítható meg.

Az ítélethirdetés végén, amikor a vádlottak arról konzultálhattak védőikkel, hogy kívánnak-e fellebbezni az ítélet ellen Földesi-Szabó László észrevétlenül eltűnt a tárgyalóteremből. A bíróság őrszolgálatának tájékoztatása szerint Földesi-Szabó néhány percen belül el is hagyta a Fővárosi Bíróság épületét. ezután Kenéz Andrea bírónő elrendelte Földesi-Szabó László előzetes letartóztatását.

Egyetlen, szerdán kihirdetett első fokú ítélet sem jogerős, mert az ügyész mindegyik esetben fellebbez.

– Független Hírügynökség –
hirdetés