Fábiánházán találták meg az elszökött repülőt – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

1968-ból: „Vége a napi munkának a rázompusztai KISZ-építőtáborban”
1968-ból: „Vége a napi munkának a rázompusztai KISZ-építőtáborban”
Szabolcs-Szatmár-Bereg –Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as és 1978-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1948. július 11. vasárnap
Az éberség mentette meg a vonatot a katasztrófától

A Nyíregyházi Kisvasutak igazgatósága feljelentést tett az államügyészségen, mert ismeretlenek két alkalommal merényletet kíséreltek meg a kisvasúti pályán. A vasutasok éberségének köszönhető, hogy a katasztrófa elkerülhető volt. Július 2-án a Nyírszőlős és Kótaj közötti nyílt pályán vaslemezt vertek be a sínszálak eresztékeibe. A lemezt az érkező motorhajtány vezetője vette észre és távolította el. Ha a merénylet az éjszakai órákban történik, komoly vasúti baleset következhetett volna be. A második merényletet július 5-én Herminatanya és Ibrány állomások között kísérelték meg, 24 csavart vittek el a síneket összekötő hevederekből. A hiányt a vonalellenőr vette észre, pontosan akkor, amikor perceken belül gyors motorvonatnak kellett áthaladnia azon a szakaszon. Az ellenőr komoly katasztrófától mentette meg a vonatot és annak utasait. A merényletkísérletek ügyében széles körű rendőri nyomozás indult, a tettesek rögtönítélő bíróság elé kerülnek.

Hatvan éve írtuk
1958. július 11., péntek
Borzcsalád a lónyai erdőben

Az erdőgazdaság lónyai területén érdekes, ezen a vidéken igen ritka állatfajjal, egy borzcsaláddal találkoztak az erdészek. Érdekes a borz életmódja. A paraszti mesevilág és közhiedelem azt tartja róla, hogy ősszel, amikor érik a kukorica, az egyik borz a hátára fekszik, a másik a négy lába közé rakja a kukoricacsöveket, és a farkánál fogva vonszolja a földbe vájt vacokba. Az ilyen mesék azért terjedtek el róla, mert keveset láttak belőle, s a borzok is igen óvatosak, csak este járnak ki a lyukból. Egy biztos: a kukoricát nagyon szereti, és annyira elhízik tőle, hogy a hasa szinte a földet éri. Ebből gazdálkodik a szervezete tavaszig. A lónyai erdészek elhatározták, hogy alapos tanulmányozás alá vetik a két öregből és öt kölyökből álló családot. Alig pár méterre a vackuk bejáratától nyolc–kilenc méteres magaslest építettek, és így figyelik esténként a család föld feletti életét.

Mi múlik a taxiórákon?

Nyíregyháza az ország legnagyobb városai közé tartozik, az utóbbi időben nagyobb a forgalom. Hozzájárul ehhez az is, hogy – büszkén mondhatjuk – itt van az ország egyik leggazdagabb gyógyhatású fürdőhelye, Sóstó. Sok-sok ember keresi fel, de ezen kívül a város nagy kiterjedése miatt is indokolt lenne, hogy a taxik számát felemeljék. Minisztertanácsi rendelkezés alapján intézkedett is a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium, hogy a személygépkocsipark ötven százalékát taxifuvarozásra állítsák be. Ez azt jelentené városunkban, hogy a korábbi néggyel szemben nyolc–kilenc taxi állna az utazóközönség rendelkezésére. Az 53-as Autóközlekedési Vállalat azonban akadályba ütközött a végrehajtásnál: az a bökkenő, hogy nincs elég taxióra, lehetetlen beszerezni. Ezúton is felhívjuk az illetékeseket: lépjenek érintkezésbe a külkereskedelmi szervekkel, hogy más, baráti országokból szerezhessenek be taxiórákat.

Ötven éve írtuk
1968. július 10., szerda
Megtalálták az elszökött repülőt

Egy hete megírtuk, hogy Hársfalvi Sándornak, a megyei modellezőklub vezetőjének a rádióirányítású repülőmodellje „elszállt”. A modellt a repülőnapon az erős szél kitépte a rádióirányítás hatósugarából, és tartályában 15 kilométerre elegendő üzemanyaggal, fedélzetén hatezer forint értékű elektronikus berendezéssel délkeleti irányban elrepült. Az elmúlt vasárnapi kirándulásán találta meg Vinis Gusztáv, a Szatmár-­vidéki Faipari Vállalat dolgozója a gépet, amely a fábiánházi erdő egy tisztásán szabályos leszállást hajtott végre. Így a két méter szárny­nagyságú gépet sértetlenül kapta vissza a gazdája, s akár azonnal repülhet tovább.

Negyven éve írtuk
1978. július 14., péntek
Atomerőmű-alkatrészek Tiszavasváriból

A Pakson épülő atomerőműhöz gyártott két RKM-9 típusú kompresszort a MEZŐGÉP tiszavasvári gyáregysége. A már elszállított, nagy értékű gépegységeket a beépítés előtt még hosszan tartó vizsgálat alá vetik.

KM
hirdetés