Fafaragók füzérradványi tábora

Szabados István fafaragó–grafikus, művésztanár és alkotása
Szabados István fafaragó–grafikus, művésztanár és alkotása - © Fotó: a szerző
Füzérradvány–Kisvárda – A Dunai Nemzetközi Alkotókör mely a –”A Világ Magyarságáért” elismeréssel kitüntetett– 20. nemzetközi fafaragó táborát Füzérradványban rendezte meg május második felében a Falvak Kultúrájáért Alapítvány. Az egy hetes rendezvényre a hazai alkotókon kívül Felvidékről, Kárpátaljáról, Szlovéniából és a Vajdaságból érkeztek fafaragók.

A tábor eredményeképpen Füzérradvány az “Égbekiáltó gyökereink” című monumentális alkotással, Kovácsvágás pedig a települést alapító favágó, és Kossuth Lajos szobrával gazdagodott. Az alkotók lovagi emlékoszlopokat is faragtak, amelyek a Kultúra Lovagrendje Emlékparkjában, Aranyosapátiban kerülnek felállításra.

„Égig érő gyökerek”

– Ez volt a mottója közelmúltban Füzérradványon megrendezett fafaragó–faszobrász alkotótábornak–kezdte tábori élménybeszámolóját Szabados István fafaragó–grafikus, művésztanár– ahol a Kárpát–medence országainak alkotói gyülekeztek. Erdély, Szerbia, Szlovénia, Kárpátalja faszobrászaival, fafaragóival immár tíz éve, évente több alkalommal is van szerencsém, közösségben végzett alkotásokat készíteni. Készültek itt szobrok, emlékművek, kopjafák, emlékképek, egyedi munkák. Az idei alkotótelepen egy a gyökerekkel égnek álló, 4–4,5 méter magas, három méter átmérőjű a Rozvágyi kastélyparkból tölgyrönknek adtunk jelleget. Négyen vettük kezelésbe a témát, az ország különböző részéről érkezettek, kiegészülve nemzetközi barátainkkal, akiket tíz éve ismerek, rendszeresen együtt dolgozunk évek óta.

Alkotások a határon túl

– Ennek köszönhetően, hogy rengeteg munkám áll az ország, a megye, a környező országok közterein. Szlovákiában, Szlovéniában szobrok, de megtalálhatók s szobrok mellett, kopjafák, emlékoszlopok és grafikák és emlékképek is. Az idők során sikerült megtanulnom a rönkszobrok készítésének titkát, annak minden csínját–binját. A hegyközben lévő munkáim immár így lényegesen bővült, így Széphalmon a II. világháborús emlékmű, Kovácsvágáson a Hétvezér szoborcsoport és a mostani Radványi Kompozíció. A táborban több mint egy tucatnyi, faszobrásza–fafaragója alkotott egy héten keresztül. Minden alkalommal új, értékes emberekkel ismerkedtem meg, s így még többet tanulok és tanítok másokat, amikből jó barátságok születnek.

Kapcsolatteremtés a városok között

–Ezek révén már Kisvárda már felvette a kapcsolatot a várossokkal. A Szlovén fafaragók értékes szép munkájú emberek. Két éve voltam a Maribori fafaragó biennále kiállításra, így sokat hívnak közös munkára alkotó batátaim. Ezek a munkák bearanyozzák nyugdíjas éveimet, az alapokat még aktív korban raktam le a Nemzetközi „Adrianus” fafaragó alkotótáborokban. Sokat köszönhetek Nick Ferenc úrnak s a táborokat szervező barátaimnak, ahol rengeteg élménnyel, ötlettel térek haza Kisvárdára egy–egy ilyen táborból. Ezzel az alkotói barátsággal szeretném városunk további szépülését önzetlenül szolgálni.

– Vincze Péter –
hirdetés