Fagy: nagyon komoly károk a beregi térségben

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A gazdálkodók mindig bizakodva néznek egy-egy új gazdasági év elé, ám a természet nem egyszer közbeszól.

A tavalyi gyengébb szezon után sokan reménykedtek a jobb folytatásban, ám ennek az esélye elveszni látszik – tájékoztatta lapunkat az Agrárgazdasági kamara megyei szervezete. Először április 3-án kaptak jelzést a megyében mért, helyenként –5, –6 fokos lehűlésről. Ez bizonyos kultúrákban károkat okozott, de kezelhetőnek látszott. Ám az április 21-én érkezett fagy jóval súlyosabb következményekkel járhat. Leginkább a dél- és közép-nyírsé­gi területek érintettek, ahol a gyümölcstermesztés jelentősége az átlagostól nagyobb. A még nyíló virágok és az éppen csak kötődött gyümölcskezdemények nem képesek károsodás nélkül elviselni a helyenként –4, –6 fokos hideget.

A Rétközben is mértek jóval fagypont alatti hőmérsékletet, de itt domináns a szántóföldi növénytermesztés, amit kevésbé károsított a hideg. Komolyabb károkkal számolhatunk Beregben, ahol az éppen virágzó, és egyébként is érzékeny diót érte a fagy. Megállapítható, hogy a fagykár csaknem az egész megyét érinti. Az agrárgazdasági kamara felhívja az érintett gazdák figyelmét, hogy ne mulasszák el a kárt időben bejelenteni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. A további károk mérséklése érdekében nagy gondot kell fordítani a növényvédelemre, a fagy okozta sebek ugyanis tárt kaput jelentenek a fertőzéseknek – figyelmeztet Rácz Imre megyei elnök.

KM
hirdetés