Fagykár: fontos határidő közeleg

A kárbejelentésnél meg kell adni azt a dátumot is, amikor mínusz 15 Celsius-fokot vagy annál alacsonyabb hideget mértek a területen
A kárbejelentésnél meg kell adni azt a dátumot is, amikor mínusz 15 Celsius-fokot vagy annál alacsonyabb hideget mértek a területen - © Illusztráció: KM-Archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A károsodás napját is meg kell határozni a bejelentéskor.

– A törvényi előírásoknak megfelelően a fagykár bejelentése április 15-éig tehető meg. Amennyiben a kárenyhítési feltételeket teljesítő gazdálkodó a 2017. évi hozamértékének legalább 50 százalékára releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként – foglalta össze lapunknak a legfontosabb tudnivalókat Rácz Imre, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke, majd hozzátette: nagyon fontos határidőt kell észben tartaniuk a gazdáknak, a határidőt követően a bejelentés nem pótolható.

– Mint a kárenyhítési rendszer többi kártípusánál, úgy a téli fagykár bejelentésénél is szükséges helyesen megadni a károsodás napját, azt a dátumot, amikor mínusz 15 Celsius-fokot vagy annál alacsonyabb hideget mértek a területen, azaz azt az időpontot, amikorra a károsodás valószínűsíthetően visszavezethető – sorolta Rácz Imre, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a téli fagykárok bejelentése a Magyar Államkincstár (MÁK) Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR) felületén tehető meg. Az MKR elektronikus felület lehetőséget ad a 2017. évi Egységes Kérelem felület megnyílása előtti időszakban arra is, hogy az őszi vetésű kultúrákra vonatkozóan a gazdálkodó a parcelláin rajzolással, illetve adatmegadással jelentse be a téli fagykárt.

Ha nem tag, akkor is

– Megtehető a kárbejelentés akkor is, ha még nem tagja a Kárenyhítési Rendszernek a károsult gazdálkodó, hiszen az önkéntes csatlakozását kérheti majd a 2017. évi Egységes Kérelem áprilisban megnyíló felületén – közölte lapunkkal a NAK megyei elnöke.

KM-TG

Információ

Amennyiben a kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő a 2017. évi hozamértékének legalább 50 százalékára releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozam­érték csökkenésének 80 százalékát, annak hiányában 40 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként. A 2017. évi növénybiztosítások május 31-éig folyamatosan köthetők, amelyek díjához az idén is 4 milliárd forintos keretösszegű támogatás áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programból.
hirdetés