Fagykár: Támogatás csak akkor, ha a veszteség eléri a harminc százalékot

A Nyírséget és a Bereget érte megyénkben a legnagyobb kár
A Nyírséget és a Bereget érte megyénkben a legnagyobb kár
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Naponta érkeznek bejelentések a megyei igazgatóságra.

Május végére lesznek pontos adatok a fagykár okozta zöldség és gyümölcs terméskiesés mértékéről – mondta a köztévé egyik műsorában Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetője, akinek a szavait Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes is megerősítette lapunknak.

Folyamatban az összegzés

– Folyamatban van az adatok gyors összegzése – kezdte a tájékoztatást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának vezetője, aki hozzátette: a területalapú támogatások igénylőlapjai mellett sajnos nagy munkát ad nekik a kárenyhítéssel összefüggő ügyintézés is.

– Napi 10-20 bejelentési ügyben intézkednek a megye különböző részein a kollégáim, a jelenlegi jogszabályi feltétek még 3-4 napot engednek a kárbejelentésre – közölte Sarkadi­né Ruzsinszki Ágnes megyei igazgató, aki szerint az igényelt kárenyhítés mértékéről pontos adatokat csak a novemberi eljárási szakaszban lehet mondani, mert az összeget az előző évi termésmennyiséghez és árakhoz viszonyítva határozzák meg, amit még befolyásol a biztosítóktól kapott összeg is.

A gazdáknak nem árt tisztában lenniük azzal: a kárese­mény bejelentésénél azért fontos a 15 napos bejelentési határidő, mert a sérülések a növényeken azonnal láthatóak, később azonban, ahogy a növény regenerálódik, a sérülések akár el is tűnhetnek. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a növényzet csak akkor tud felépülni, ha a fagykár kevesebb mint 60 százalékát érintette. KM-TG

Csak ha a veszteség eléri a harminc százalékot

A hét elejéig országszerte 1700 gazdálkodó jelentette be tavaszi fagykárát, összesen mintegy 9200 hektárnyi területen, de ez a szám valószínűleg még nőni fog – így az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Feldman Zsolt szerint a gazdáknak 15 napjuk van a fagykár jelzésére. A rövid határidőt azzal indokolta, hogy ne lehessen fagykárra hivatkozva egy későbbi, gazdálkodási hibából fakadó rossz termést közpénzből kompenzálni. Hozzátette: a kárenyhítési alap 24 milliárd forintos keretéből részesülhetnek segítségnyújtásban tavaszi fagykáraik miatt a gazdák. A támogatást a gazdasági év lezárása után kapják majd kézhez, melynek feltétele – egy uniós szabály értelmében –, hogy a veszteség eléri-e a 30 százalékot.

Címkék: , ,hirdetés