Fáklyákkal várták a vonatot

Fáklyákkal várták a vonatot
Fáklyákkal várták a vonatot
Taktaharkány – II.Rákóczi Ferenc újratemetésének napján az állomásra vonult a település lakossága, és bár a hamvakat Kassára szállító vonat csak átrobogott az állomáson, így tisztelegtek az emberek a fejedelem emléke előtt.

Az évszázados évfordulón megismétlődtek az események. A felvonulást megelőzően kiállítás nyílt a polgármesteri hivatalban, a korabeli pénzérmék, fegyverek, hangszerek, kézimunkák, könyvek vitrinekben kaptak helyet, a programnak Ringer István tárogatójátéka adott méltóságteljes hangulatot. A kiállításon többen jegyezték meg, sajnálatos, hogy Rákóczi egykori uradalmán csak négy település, Kassa, Sárospatak, Sátoraljaújhely és Taktaharkány emlékezik az újratemetés századik évfordulójára.

Lobogók a vonaton

A Nagycsaládosok Egyesületének részéről Lajcsák István, az ünnepség szervezője mondott köszöntőt, majd Varga László polgármester a fejedelem érdemeit méltatta. Magát Rákóczit idézve megjegyezte, nem a nép van királyokért, hanem a királyok a népért, utalva ezzel napjainkra is. Majd a következőket mondta – Nem küldtünk meghívókat az eseményre, mint ahogy száz évvel ezelőtt sem küldtek, de akik megjelentek az ünnepségen, azokban van a legnagyobb magyarság érzés. –

Az ünnepséget követően a taktaharkányiak hetven fáklya lángja mellett vonultak az állomásra és fogadták azt a személyvonatot, amelyen mécseseket, lobogókat hoztak a településre. A zászlókat a polgármester vette át.

– Serfőző László –
hirdetés