Falfestés házilag – Néhány buktató, amit ne kövess el!

Akt.:
Falfestés házilag – Néhány buktató, amit ne kövess el!
Bizony néhány évente eljön az idő, és lakásunk vagy házunk helyiségei falfestésért kiáltanak.

Előfordulnak pechesebb balesetek, mondjuk egy csőtörés, vagy egy gyermeki pracli lenyomata valamilyen anyagból, amit képtelenség levakarni a jól látható helyekről. Adunk néhány tanácsot, hogy mit nem érdemes elkövetni, ha úgy döntünk, inkább házilag festjük ki a szobát.

1. Kevés a festék

Természetesen, ha valaki szobafestő-mázoló, belépve egy-egy helyiségbe, már mondja is, mennyi falfestékre van szükség, hogy tökéletesen elég legyen a befejezésig. Igaz nem mindenki falfestő, de van, aki tökéletesen jó matekból, mert, ha tudja, hány négyzetméter a szoba, ki tudja számolni, hány liter festék fog kelleni. Bár erre a célra használhatunk már online festék kalkulátort is. És persze vannak az egyszerű földi halandók, akiknek a matematikai képességük ott merül ki, hogy tudnak összeadni, szorozni, osztani. Amennyiben az utolsó kategóriába tartozol, most figyelj. Tippünk: Ha tudod, hány négyzetméter a szoba, amit ki szeretnél festeni, akkor a megfelelő áruház erre szakosodott eladóit érdemes megkérdezni vásárláskor. Számoljatok inkább bőkezűen, egyrészt, hogy többször is át tudd kenni a falat, ha kell, másrészt, hogy maradjon javításra is falfesték (pl.: a gyermek okozta „balesetek” eltüntetésére)

2. Hibás a festék

Amikor kikeverjük a festéket, vigyázni kell, hogy a keverék sima, egyenletes legyen. Gyakran maradnak benne csomók. Gyakran kerül bele szennyeződés, például haj. Tippünk: Ha biztosra akarunk menni, szűrjük át a festékanyagot, mielőtt használjuk.

3. Túl híg, túl sűrű

A megvásárolt festékesdobozokon megtalálható a helyes arány, hogy hogyan és mivel hígítsuk a festékeinket. Ha túl híg, egészen biztos, hogy többször kell átkenni a falat, ha túl sűrű, elég sem lesz, tán még a szoba közepéig sem. Tippünk: Inkább apránként hígítsunk festéket, így a sűrűbb alappal még javítani is tudunk!

4. Rossz vagy hiányos szerszámokkal dolgozunk

Azt hihetnénk, hogy falat festeni mindenki tud. Persze, (majdnem) mindenki, akinek megfelelő eszközei vannak hozzá. Sokszor ugyanis ott rontjuk el, hogy nem megfelelő szerszám-garmadával állunk neki. Tippünk: Festés előtt tájékozódjunk, milyen típusú ecseteket, hengereket ajánlanak, hogy van-e létránk, takarófóliánk, vagy a fentebb említett ragasztócsíkunk.

5. Rossz technikával kezdjük

A kezdés sokszor fontos. Így van ez egy helyiség kifestésében is. A helyes technika: a sarkoktól és a fal szélétől a nagy falfelület felé haladjunk. Tippünk: Ha szeretnénk nem hétköznapi mintákat belevinni a sima festés közé, érdemes hétköznapi eszközöket használni a festéshez.

6. Girbe-gurba falfelület

Nem mindig egyenes és sima a falunk. Az előkészületeket sokszor elfelejtik az emberek, mert bizony a fal csiszolásával és glettelésével kell kezdeni, nem magával a festéssel. Tippünk: Kaparjuk és csiszoljuk le alaposan a régi falunkat, mert különben az új festésnél még szembetűnőbbek lesznek a hibák.

7. Nem ezt a színt akartam!

Színválasztásnál mindig jól gondoljuk át, milyen helyiségbe szeretnénk az adott színvilágot. Tippünk: Nézzünk körül a színtrendek világában.

Számtalan további hasznos tipp érhető el az Otthonok&Megoldások oldalán. Amennyiben épp szobafestés előtt állunk, érdemes kicsit körülnézni cikkeik között.

– PR cikk –

Címkék: ,hirdetés