Falumegújításban második lett a szatmári kis település

A népzene krémje vonul fel a Panyolafeszten
A népzene krémje vonul fel a Panyolafeszten - © Fotó: KM -arhcív
Panyola – A Magyarországi Falumegújítási Díj pályázatán második helyezést ért el a hatszáz lelkes szatmári falu.

A kitüntető címet pénteken veszik át a korábbi győztes településen, Nagypáliban. „A fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért” díjkategóriába került Panyola, öt másik magyarországi településsel együtt, az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség hetedik alkalommal kiírt pályázatán.

Kétévente lehet pályázni

A verseny kétévente azokra a falvakra és közösségekre fókuszál, ahol felismerték, hogy a harmadik évezred elején alapjaiban kell átalakítani a vidéki életteret, helyi tervekkel, ötletekkel állnak elő, s megtartják a vidéken élő népességet. A magyarországi pályázatnak az is célja, hogy kiválasszák azt a települést, amely leginkább méltó módon képviseli hazánkat az európai megmérettetésen is. A honi versengés a fenntartható, innovatív és hálózatba szerveződő településeket értékeli.

Összegezték a sikereket

– Az elmúlt tíz év munkáját felölelő tanulmánnyal pályáztunk, a nemzetközi zsűri tagjai eljöttek Panyolára személyesen győződtek meg elért eredményeinkről – nyilatkozta lapunknak Muhari Zoltán polgármester, aki hozzátette: – egy olyan úton járunk, amelyre a jövőben is alapozhatunk. Panyola megtalálta saját arcát, felépítettünk egy brandet, amiben a panyolai értékek: a szilva, a lekvár, a pálinka világhírűvé tette kis falunkat – mondta el Muhari Zoltán.

– Tovább fejlődhetünk adottságainkat kihasználva; csodálatos, érintetlen természeti tájainkon három folyó ölelésében a vízi turizmusban új lehetőség, hogy hamarosan megépülhet egy csónak- és pihenőház a Tisza partján. A kikötőtől a „tiszai csillagtúrán” 40 embert hajóztathatunk – mondta el örömmel a polgármester, aki szerint az idegenforgalom továbbra is erős lába lesz a településnek.

Az idén sem maradhat el a Panyolafeszt; a nyári zenei fesztivál egyrészt fontos bevételi forrást jelent, másrészt a leglátogatottabb, kiemelt hagyományőrző és gasztronómiai rendezvény.

KO
hirdetés