Falusi hangulatban

A Sóstói Múzeumfalu igazi közösségi tér
A Sóstói Múzeumfalu igazi közösségi tér - © Fotó: KM
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Olvasóinkra bízzuk a szavazást: október 13-án délig voksolhatnak a megye 7 csodájára.


Az első körben arra biztattuk olvasóinkat, hogy küldjék be javaslataikat minden olyan, a megyében fellelhető természeti vagy épített csodáról, amely kiemelkedő nevezetessége a térségnek. A sok javaslat közül egy öttagú zsűri kiválasztotta a húsz legértékesebbnek tartott örökségét a megyének, ezek közül egyik a Sóstói Múzeumfalu.

Más-más arcát mutatja

A Sóstói Múzeumfalu kapuján belépve igazi 19. század végi faluba csöppen az ­ember. A fák koronáján áttetszik a faluközpont legmagasabb épülete, a hangulatos tivadari harangtorony fazsindelyes sisakja, s ezután rögtön a ­kismesterségek műhelysorának hatalmas üvegtáblákkal borított kirakatai vonják magukra a figyelmet. Akár télen, akár nyáron jöjjön is a látogató, mindig talál érdekességet, a falu mindig más-más arcát mutatja: a magasról tűző ­nyári vagy a téli nap súroló fénye eltérő szögben világítja meg az épületek kontyait, faragott tornácoszlopait, amelyek a fehérre meszelt falakra vetődött árnyékukkal szinte megsokszorozzák önmagukat.

Az intézmény 1970-es alapításakor kitűzött célok a falu építésének ütemével együtt valósultak meg, az évente átadott újabb és újabb épületek, a gyűjtemény néprajzi tárgyait bemutató időszaki kiállítások és a tavasztól őszig szinte megszakítás nélkül folyó érdekes kulturális programok vonzzák a közönséget.

KM
hirdetés