Falusi húsvét a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban

Akt.:
Falusi húsvét a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban
© Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – Sárgatúró is színesíti a Sóstói Múzeumfalu húsvéti eseménydömpingjét.


Dr. Szabó Sarolta, a skanzen igazgatója részletesen ecsetelte, hogy mire is számíthatnak a látogatók:

– Már április elsején kinyitottunk, és ez lesz az első idei tematikus rendezvényünk. Április 13-án nyílik Kolozsvári-Donkó Rebeka Kisütött mesék című időszaki kiállítása. Másnap, nagypénteken hagyományos húsvéti tojásfestésre várjuk az érdeklődőket, emellett görögkatolikus ünnepi ételkészítés is gazdagítja a napot.
Nagyszombaton és húsvétvasárnap folytatódik a tojáspingálás, a hétvégén az állatsimogató is vonzó lehet a gyerekeknek. Április 17-én, hétfőn Botrágyi Károly megyei Príma-díjas grafikus tárlata nyílik a Pálinkaházban. Tizenegykor a jánkmajtisi portánál a Nyírség Táncegyüttes közreműködésével falusi locsolkodás kezdődik. Utána dr. Bodnár Zsuzsanna előbb a református, majd a görögkatolikus húsvéti szokásokról tart előadást. Lesznek tojásjátékok, kreatív foglalkozások, délután kettőkor pedig református istentiszteleten hirdet igét Kósa László sóstóhegyi református lelkipásztor. Végezetül középkori vásári komédiát ad elő a Kuckó Művésztanya.

Dr. Rémiás Tibor, a nyíregyházi múzeumi intézmények nemrég kinevezett vezetője arra biztatja a városlakókat és a vendégségbe érkezőket, hogy minél nagyobb számban keressék fel a múzeumfalut, és remélhetőleg az időjárás is kegyes lesz mindannyiójukhoz a vallási ünnepen. Ámen.

KM–LTL
hirdetés