Falusi húsvét a Sóstói Múzeumfaluban

By Száraz Ancsa
Húsvéti nyuszi
Húsvéti nyuszi
Nyíregyháza – Az idei húsvéti kavalkád ismét megmozgatja Nyíregyháza lakóit.

A Sóstói Múzeumfalu ehhez nyújt segítséget azzal, hogy ismét országos népművészeti kirakodóvásárt rendez, ahol mindenféle olyan termék megvásárolható, amelyre egy városi embernek szüksége lehet.

A húsvéthoz kapcsolódó két program színhelye a falu közepén álló kisdobronyi református templom lesz: húsvéthétfőn 13 órától református hálaadó istentisztelet veszi kezdetét, majd fél 3-tól a Vivace kamara­együttes (Kazár Ticiána éneke, Suhanyecz Viktória hegedűjátéka, Purné Orha Andrea blockflőte és Tamás Attila continuo-játéka) remélhetően nagy élményt nyújtó előadása kötheti le az oda betérőket. Egyéb folklórprogramok és mesterség-bemutatók is várják a közönséget a falu különböző portáin: lesz húsvéti locsolkodás-bemutató, melyen az Igrice és a Móra tánccsoport is közreműködik.

Emellett tojásfestés, húsvéti udvari játékok, lovaglás, szekerezés, állatsimogató, íjászat, egész napos népi gasztronómiai bemutató és kóstoló színesítik a programot. A kállósemjéni portán a Kuckó Művésztanya műsorára várják a kisebb látogatókat, akit pedig a felekezetek közötti húsvéti asztalterítési szokások különbözősége érdekel, a jánkmajtisi és a kállósemjéni lakóházban adózhatnak ebbéli kíváncsiságuknak.
hirdetés