Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.05.03. 07:00

Anyák napja: az ünnepek legszebbike

Az anyaság máshová helyezi a fókuszpontot az életünkben.

– Nincs ideális kor az anyává válásra, a merőben új élethelyzetre maximálisan felkészülni sem lehet, de talán nem is kell, mert az anyaság ösztöneinkben van, kislány korunktól készülünk örömeire, az anyai szerepre. Én legalábbis egészen kicsi koromtól azt mondogattam, hogy négy gyereket szeretnék, és huszonöt éves koromra az életem legfontosabb részévé lett három apró fiú. Férjemmel egy percet sem unatkozunk, de ahhoz, hogy ilyen fiatalon vállaljam az anyaságot,szükség volt a támogatására, egy szerető férjre, akivel eldöntöttük, és együtt vállaltuk, hogy családot alapítunk – mondta Zadubenszki-Pásztor Petra.

Zadubenszki-Pásztor Petra férjével, Zadubenszki Norberttel és a gyerekek: Zétény (balról), Zénó és Zente | Fotó: KM-archív

A nyíregyházi anyuka hozzátette, 4 éves, 22 hónapos és 2 hónapos kisfiával úgy érzi sosincs egyedül, a szó valódi és átvitt értelmében, hiszen amikor nincsenek körülötte a gyerekek – bár ez igen ritka pillanat –, akkor is körülöttük forognak gondolatai.

– Én úgy éreztem, hogy nincs mire várnom, nem kell rögtön karriert építenem, és az sem baj, ha gyerekes anyaként lépek ki a munka világába. Az egyetem után jött is Zénó, majd a két kis öcsi, szerintem jól döntöttem. Az anyasággal átalakítjuk az életünket, máshová helyezzük a fókuszpontot. El kell fogadni, hogy más lesz fontos, mint azelőtt. Talán az elején kevesebb energia és szabadidő marad magunkra, a hobbinkra, de ahogyan nőnek a gyerekek, és egyre inkább leválnak rólunk, újra lesz egy rakás időnk, amivel meg aztán nem tudunk mit kezdeni – mondta humorral Petra.

Az anyasággal nem áll meg a világ, ha valaki fiatalon szeretne édesanya lenni, ne féljen tőle, és ne higgyen a sztereotípiákban sem, amelyek arról szólnak, hogy fel kell adni mindent a gyerekek után.

– Ha megfelelő társ mellett élünk, bármibe belefoghatunk, én például varrótanfolyamra kezdtem el járni, hogy ne gubózzak be. Bár óvodapedagógus a végzettségem, de mindig is érdekelt a média, a reklámok világa, nemrég elindítottam a saját vállalkozásomat. Grafikai tervezéssel, reklámmal szeretnék foglalkozni, 7 hónapos terhes voltam, amikor elvégeztem az erről szóló képzéseket, nem volt könnyű összeegyeztetni a családi teendőket a tanulással, de sikeresen megugrottam az akadályt.

– Szóval azt látom, hogy itthon a családok életvezetésében meghatározó, domináns a gyermekvállalás és a gyermeknevelés értéke. S rám a nagy számok törvénye is igaz: sokgyermekes családban nőtt fel, és többgyermekes anyuka lettem – jegyezte meg Petra, aki szerint sok nő feleslegesen aggódik azon, hogy vajon jó anya-e.

– Türelmesség, feltétlen szeretet, és támaszadás, ha ezek a tulajdonságok birtokunkban vannak, nem lehet nagy baj. Tagadhatatlanul a nők nagy része azt adja tovább gyerekeinek, amit édesanyjától kapott. Az értékrendszerünk, a nevelési elveink generációkon átívelnek. Fiatal anyaként is csodálattal fürkészem édesanyánkat a szülői szerepben, sokat tanultam tőle, és szívesen tovább is adnám egy kislánynak e „hozományt”, ám egyelőre fiúk érkeztek a családba… – utalt az anyuka fiaira: Zénóra, Zétényre, Zentére. Megtudtuk, a két idősebbik igazi örökmozgó, s alig várják, hogy végre kimozdulhassanak, a járvány miatt be voltak zárva egy picit.

Az idén virtuálisan érkezik a virágeső

Juhász Lászlóné, a Konzervgyári Nyugdíjas Egyesület elnöke nem otthon ülő típus, a járványügyi helyzet miatt azonban ideje nagy részét hetek óta kénytelen a másfél szobás otthonában tölteni. A klubtársai és táncot tanuló „diákjai” körében csak szenior Duracell-nyusziként emlegetett, 14 éve özvegy Marika bár egyedül van, így sem magányos, a négy fal között is aktív, vidám, így várja az anyák napját is.

Aki a virágot szereti: Juhász Lászlóné Marika | Fotó: Palicz István

– A gyermekeim már régen kirepültek a családi fészekből, s igen messzire: Marianna Esztergomban él, a fiam Orosházán, a legkisebb lányom pedig Piliscsabán. A földrajzi távolság ellenére mégis közel érzem magamhoz őket és az unokáimat, ugyanis nap mint nap felhívnak, valamint videócsetelünk a világhálón, így nem csak hallhatjuk, láthatjuk is egymást. Talán mondanom sem kell, hogy a jelenlegi helyzetben ez mennyire fontos, értékes és boldogító számomra… – mesélte Marika, aki nagyon otthonosan mozog az internet világában: online szenior táncórákat tart tanítványainak, amióta megálljt intettek a hagyományos közösségi rendezvényeknek.

A nyíregyházi szupernagyi azt is elmondta: minden évben virággal, ajándékokkal, szívhez szóló versekkel köszöntik fel anyák (s egyúttal nagymamák) napja alkalmából gyermekei, unokái. – A rohanó hétköznapok és a hely szűke miatt eddig sem gyűlt össze nálam személyesen a teljes családom ebből az apropóból, így azt sem élem meg drámaként, ha az idén – a „maradj otthon!” és a „vigyázzunk egymásra!” kormányzati jó tanácsoknak engedelmeskedve – senki nem nyitja rám az ajtót. A virtuális kapum ugyanis tárva nyitva áll: szeretettel, meghatódva fogadom majd a Messengeren, Viberen, Skype-on küldött, szívből jövő köszöntéseket, virágcsokrokat, verseket, családi fotókat!

Ez egy speciális helyzet, amihez mindenkinek alkalmazkodnia kell, ezért azt mondom: ahelyett, hogy azon keseregnénk, mit nem szabad, inkább fedezzük fel és értékeljük a rendelkezésünkre álló lehetőségeket!

– tanácsolta Marika, majd megjegyezte: amint teheti, ellátogat egy csokor virággal a napkori temetőbe, hiszen a saját édesanyját már csak így köszöntheti.

Megkérdeztük: Önnek mit jelent az anyák napja?

Demarcsek Zsuzsa, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola vezetője

Édesanyámnak életem végéig hálás leszek azért, hogy mindig a tanulásra ösztönzött, és egész életemben „háttérművészként” segítette és segíti a családunkat. Egy pozitív energiabomba – óriási hittel, akarattal, szeretettel! A támogatása nélkül nem tudott volna, és ma sem tudna kiteljesedni a szakmai életutam. Ő a segítő, szerető, féltő gondoskodás.

A hit meghatározó tényezője az életemnek, ami szintén a családi hagyományokban gyökerezett. A kitartást, a küzdeni tudást, az emberszeretet, a pozitív élet­örömöt szintén édesanyámtól kaptam örökségül.

Nagyné Varga Katalin, a megyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára

Az anyák napja az ünnepek legszebbike. Bensőséges, szeretetteljes, de egy kicsit szomorkás is, hiszen édesanyám már csak gondolatban van velem. Gyerekeim és unokáim Budapesten élnek, de soha nem feledkeznek meg felköszönteni fotóval, üzenettel, saját rajzzal vagy versikével.

Régebben az otthoni ünneplés volt a legmeghatóbb, mindig az egymás iránti szeretetről szólt. Most biztosan Viberen köszöntenek fel. Ezekben a nehéz napokban, ha távolról is, de igyekszünk egymásra odafigyelni, és izgulunk, hogy negyedik unokám érkezését már együtt tudjuk ünnepelni.

Zombor Szabolcs, a nyíregyházi Karmapirin zenekar dobosa, menedzsere

Az édesanyák mindennek az alfái és ómegái, ők jelentik a teljességet és az életet. Nálunk az anyák napja orgonaillatú. Gyerekkorom óta orgonát szedek édesanyámnak, korábban innen-onnan, ma már a kertemből.

Mivel mindkét gyerekünk születésénél ott voltam, ráadásul eléggé anyás fiú vagyok, nálunk az anyák napja talán az év egyik legfontosabb ünnepe.

Nagy felhajtást nem csapunk, nem szokásunk, de az édesanyák virágos köszöntése sosem marad el – sajnos a pusziról és az ölelésről az idén le kell mondanunk, de amint lehet, természetesen bepótoljuk.

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke

Ha egyetlen szóban kellene megfogalmazni, mit köszönhetek édesanyámnak, akkor az a mindent! A mai napig példát ad emberségből, tisztességből, segítőkészségből. Óvó, féltő, támogató szeretete, következetessége, lelkiismeretessége biztos hátteret jelentett ahhoz, hogy egy összetartó családban felnőve önmagunkért és az igazságért kiálló emberekké válhassunk.

Anyák napja az egyik legszebb ünnep, amikor az édesanyának, a nagymamának mondunk köszönetet, de ezt mi nemcsak május első vasárnapján, hanem az év minden napján megtesszük.

Szuperanyák: náluk megfér egymás mellett a karrier és a család

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy nőnek választania kell a család­alapítás és a karrier között – pedig számos híres nő története bizonyítja, hogy a siker mellett jól megfér az anyaság szerepköre is.

A Nobel-díjas fizikus és kémikus ­Ma­rie Curie amellett, hogy életét a tudománynak szentelte, az anyaság örömeiről sem mondott le: férjével, Pierre Curie-vel két lányt neveltek fel. Ève újságíró és haditudósító lett, míg ­Irène szülei nyomdokaiba lépve kémiai Nobel-díjasként írta be magát a tudománytörténetbe.

Joanne Kathleen Rowling könyvei a világon több millió háztartásba jutottak el, a Harry Potter-regények egy egész generáció meghatározó ifjúkori olvasmányai. Az angol írónő azonban család­anyaként is helytáll, három gyermek édesanyja.

A hollywoodi csillogás világában sem zárja ki a családalapítást a fényes karrier. Angelina Jolie Oscar-díjas színésznő három gyermeknek adott életet, hármat pedig örökbe fogadott, így összesen hat kicsit nevelt fel a forgatások és karitatív elfoglaltságai mellett.

A magyar származású amerikai színésznő, Mariska Hargitay alakítását az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály című televíziós sorozatban Golden Globe- és Emmy-díjakkal is kitüntette a szakma. Férjével, Peter Hermann-nal három gyermeket nevelnek közösen.

Nem kell azonban a tengerentúlig utaznunk, hogy a családi és a filmes életben egyaránt jeleskedő anyukát találjunk: Schell Judit Jászai Mari-díjas színésznő és érdemes művész is három gyermek édesanyja.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában