Fantasztikus érzés volt a Szpari bajnoki serleglét a magasba emelni – Interjú Edúval

Fantasztikus érzés volt a Szpari bajnoki serleglét a magasba emelni – Interjú Edúval
© Fotó: KM
Nyíregyháza – Az utánpótlás neveléséhez elhivatott szakemberekre van szükség, a világsztár Neymar is hallgat rá.

Az utcán megpillantva aligha gondolnánk, hogy milyen nagy sztár volt. Joviális „öregúr. Tekintete őszinteséget, elégedettséget sugároz. Igen kellemes személyiség. Ő Edú, azaz Jonas Eduardo Américo világbajnok brazil labdarúgó. Menedzserével, Joe Borbéllyal érkezett pénteken este Nyíregyházára. Kedden reggel búcsúzott el megyeszékhelyünktől, két napig még a fővárosban időzött, majd hazarepül Brazíliába. Eseményekben gazdag napokat töltött Nyíregyházán. Találkozott gyerekekkel, volt kint a dögei lovasfesztiválon, labdába is rúgott a Szpari záróbajnokiján, a csapattal ünnepelte a díjátadót és még a tűzoltókat is meglátogatta.

Hétfőn készséggel állt rendelkezésünkre minden idők legfiatalabb (16 év és 339 nap) világbajnoki kerettag labdarúgója.

Múlt szombaton ott volt az örökösföldi edzőközpontban, mégpedig több száz gyerek között. Látszott, hogy őszintén imádja a lurkókat.

EDÚ: Ez így igaz, mindig boldoggá tesz, ha fiatalokkal foglalkozom. Ez a munkám is, hiszen az ifjú tehetségek felkutatása is a feladatom. Jó volt ennyi srác között lenni. Ami fontos: a fiatalok fejlődését felügyelő szakembereknek nagy odaadással, lelkesedéssel és persze megfelelő szakmai tudással, kellő alázattal kell végezniük a munkát, mert csak így van értelme. Figyelni és segíteni kell őket. Kényszerből nem szabad, és ezt nem is lehet megengedni. Egyébként nagyon sok ügyes srácot láttam, hatan kifejezetten tehetségesek voltak.

Talán feltűnt, hogy milyen remek foci­csukákban, szerelésben ügyes­kedtek a srácok. Az önök idejében aligha voltak még ilyen cipők. labdák, mezek.

EDÚ: Valóban nem, de az más világ volt. A lényeg az, hogy a gyerek szeresse a focit és akarjon tanulni. Éppen ezért kell hagyni őket nyomás nélkül, önfeledten játszani. Ha ez így van, akkor másodlagos, hogy milyen cipőben rúgja a labdát.

Az ön és társai fénykorában még nem volt divat átrándulni európai klubokba. Ön nem gondolt erre?

EDÚ: A mexikói, győztes világbajnokság után megkeresett az Inter Milánó. Hívtak, ám a Santos vezetése azt mondta: nincs az a pénz, amiért elengednének. Egyébként sem vágyakoztam el, hiszen a Santosban Pelével játszhattam egy csapatban. Hogy ez mit jelentett, aligha kell megmagyarázni…

Ifjú honfitársai viszont európai sztárcsapatokban jeleskednek, ráadásul nem kis pénzért. Önnek melyik európai klubcsapat játéka tetszik.

EDÚ: A Bayern München és a Barcelona stílusa áll közel hozzám.

Utóbbi érthető is, hiszen ott játszik Neymar, akivel szoros kapcsolatot ápol.

EDÚ: Igen. Még csak tizenkét esztendős volt, amikor az édesapja megkért, hogy figyeljek már a srácra a Santosban. Sokat gyakoroltunk közösen, megmutattam neki néhány cselt, hogyan kell passzolni, rúgni. Nagyon figyelmes és ügyes volt, párszor szerepet is cseréltünk. Aztán ez a kapcsolat később is folytatódott. Már ismert focistaként is hallgatott rám. Akkor is, amikor arra hívtam fel a figyelmét, hogy a sok fegyelmezetlenséggel, reklamálással idegeskedéssel a saját játékát rontja és a csapatot is sújtja. Okos srác és megfogadta az intelmeimet.

Copa America és Európa-bajnokság. Kiket tart esélyesnek a végső győzelemre.

EDÚ: Ami a Copát illeti, az argentinok, a chileiek és természetesen mi vagyunk az esélyesek. Sajnos Neymar nem játszhat, ám bízom válogatottunkban és a sikerben. Ami az Európa-bajnokságot illeti, először is hadd mondjam el: nagy pozitívum az, hogy egy olyan múltú válogatott, mint a magyar, ismét kijutott ilyen rangos eseményre. A tradíció és a jövő miatt is fontos lenne a jó szereplés, hiszen ez a jövőre nézve is igen lényeges lenne. Szerintem a franciák és a németek a leginkább esélyesek arra, hogy a győztesnek járó kupát a magasba emelhessék.

Ha már kupa. Igaz, kisebb, nem olyan fényes, de azért szombaton ön is magasba emelte a Nyíregyháza Spartacus bajnoki serleglét. Milyen érzés volt?

EDÚ: Fantasztikus. Előjöttek feledhetetlen régi emlékek. Éppen úgy éreztem magam, mint játékosként a nagy sikereknél, ünnepléseknél.

Több mint húsz esztendeje nagy barátjával, Pelével már járt hazánkban a Brasil Masters All Star csapatával. Akkor jól érezte magát. Most zsúfoltak voltak a napjai, Nyíregyházán milyen benyomásokat szerzett?

EDÚ: Nagyon jól éreztem magam, mindenhol szeretettel vettek körül és ez jólesett. Köszönöm Révész Bálintnak a meghívást, Kozák Attilának pedig azt, hogy minden programra elkísért.

Ami a Szparit illeti, elvégezte a kezdőrúgást, részese volt a díjátadónak és hétfőn ott volt az évzárón. Ezen Mátyus János megköszönte azt, hogy megtisztelte jelenlétével a meccset és a záró összejövetelt. Mivel bajnokságot nyert a csapat, máris meghívta jövőre, egy remélhetőleg hasonló eseményre.

EDÚ: Megköszöntem a szívélyes invitálást, nem rajtam múlik…

KM-ML
hirdetés