Farsangoljunk Panyolán!

Akt.:
A jelmezes felvonulók a helyi portákra is benéznek
A jelmezes felvonulók a helyi portákra is benéznek
Panyola – Hagyományos disznóvágással kezdődik, és bállal ér véget a farsangi mulatság szombaton.


Amikor kimondjuk a település nevét: Panyola, mindenkinek a nyári zenei fesztivál semmi máshoz nem hasonlítható hangulata jut az eszébe, pedig télen is érdemes ellátogatni a községbe, különleges programban ekkor sincs hiány.

Kora reggeltől akár hajnalig

A februári disznóvágással egybekötött hagyományőrző farsang fontos eseménye a falunak, amelyet az idén ötödik alkalommal szerveznek meg február 10-én.

A településen élők küldetésüknek tekintik, hogy a nagyszülőktől örökölt hagyományokat, népszokásokat és megannyi értékes tapasztalatukat átadják a következő generációknak. A tradíciók tisztelete és ápolása rendkívül erős az itt élő idősek körében. Példa erre dr. Ujváry Zoltán professzor gyűjtése, amely a „Szamosháti fonó” jeleneteinek emlékét a mai napig őrzi.

Disznótor és jelmezverseny

A helyi nyugdíjasklub minden évben megeleveníti az ’50-60-as évek fonójeleneteit a saját maguk készítette medve, gólya és kecske jelmezeikben.

A 13 órakor induló farsangi jelmezes felvonulással a régi korokat idézik meg, ilyenkor több száz maskarás járja az utcákat és betér egy-egy helyi portára, ahol kisebb produkciókba, néptánc-előadásokba és táncoktatásba csöppenhet a látogató. A felvonuláshoz öt település is csatlakozott (Fehérgyarmat, Szamosszeg, Szamoskér, Nagyecsed, Ro­zsály), de érkeznek felvonulók más városokból is; egykori panyolaiak baráti társaságokkal látogatnak haza az eseményre, hogy részt vegyenek a maskarás menetben.

Ám előtte, kora reggel 6 óra 45 perckor a Fesztiváltéren elkezdődik a hagyományos disznóvágás és perzselés, 7 órától pedig muzsikaszóval kísérik a melegítő italokat, s 10 órára már disznótorra várják az érdeklődőket.

A felvonulás után, 14 órától a közösségi házban folytatódik a mulatság kölyök farsanggal. Az este fél 8-kor rajtoló jelmezversenyre kulturális programokkal hangolódhatnak a vendégek. Az Éva Presszó koncertje után fél 10-től farsangi bál veszi kezdetét, a bálozók disznótoros ételeket is kóstolhatnak.

KM


A farsang

A farsang a Vízkereszttől Hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, télbúcsúztató ünnep. Hagyományosan vidám lakomák, maskarások, bálok, mulatságok jellemezték.

Címkék: ,hirdetés