Fatolvajok

Fatolvajok
Farkaslyuk körzetében három helyi férfit állítottak meg a rendőrök, akik egy forgalomból kivont, rendszám nélküli Lada, illetve egy Skoda személygépkocsival éppen engedély nélkül kivágott bükkfát szállítottak.

A helyszíni intézkedés során a két speciálisan átalakított gépkocsin kívül egy motoros fűrész, illetve fejszék is lefoglalásra kerültek. A három férfi közül kettő elismerte, hogy fáért ment ki az erdőbe, a harmadik viszont tagadta ugyanezt: ő, elmondása alapján, csak a szomszédos településre szándékozott átgyalogolni láncfűrésszel a kezében. Az elkövetők ellen az Ózdi Rendőrkapitányság lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

A fatolvajok ellen

Az Ózdi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának járőrei, körzeti megbízottai rendszeres ellenőrzéseket végeznek erdészek közreműködésével a falopások visszaszorítása illetve az ilyen jellegű jogsértések megelőzése érdekében.

Tevékenységük során felfigyeltek az általuk korábbról személyesen is jól ismert ózdi férfire, aki az Ózd-Királd közötti útszakaszon egy rendszám nélküli Wartburggal közlekedve tölgyfa rönköket szállított. A gépjármű vezetője – miután észlelte a rendőri ellenőrzést – a gépkocsival menekülni igyekezett, majd a lakása nyitott udvarán a járművét hátrahagyva abból kiszállt és elszaladt. A rendőrök a helyszíni intézkedés során a lakáshoz tartozó udvaron felhalmozva – a gépkocsiban lévőn kívül – még több tekézett tűzifát találtak, melynek származását a hozzátartozók nem tudták igazolni. A körülményekre tekintettel a rendőrök a valaha jobb napokat megélt autót a benne, valamint az udvaron lévő összességében 1,54 m3 tölgy rönkkel együtt lefoglalták.

A fentihez hasonló ellenőrzéskor a kapitányság körzeti megbízottai figyeltek fel a rendszám nélküli Ladára, amint – fával erősen megpakolva – halad Farkaslyuk utcáján. A gépkocsit vezető férfia mellette ülő társával – amikor észre vette a rendőrök közeledését – a gépkocsival próbáltak kereket oldani, de a nagy teher alatt az erősen igénybe vett autó nem kellő képpen gyorsult, így abból kiugorva és azt hátrahagyva elfutottak.

Ami érdekes, hogy mindkét lefoglalt személygépkocsit szemmel láthatóan szállítására alakították ki: a hátsó ülések eltávolítása mellett egyéb átalakításokat is végeztek annak érdekében, hogy minél nagyobb mennyiségű fa eltulajdonítására nyíljon lehetőségük. Emellet azon már nem is érdemes csodálkozni, hogy a valaha jobb napokat élt Ladát korábban már a forgalomból is kivonták, míg a Wartburgról a hatósági jelzéseket távolították el, hogy a beazonosítás ne történhessen meg.

Arra történt utalás, hogy a Wartburg vezetőjének kiléte ismert volt a kollégák előtt. Kitartásunknak köszönhetően a LADA-val menekülők személyére vonatkozóan is sikerült konkrét adatot beszerezni, így eljárás alá vonásuk nem marad el.
hirdetés