Fatum-Nyíregyháza: Kupaarany után fényes bajnoki ezüst

Fatum-Nyíregyháza: Kupaarany után fényes bajnoki ezüst
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A nyíregyháziak mindent megtettek, de az izgalmas mérkőzésen ismét a címvédő Békéscsaba nyert.

A hangulat méltó volt egy bajnoki fináléhoz. Dobok szóltak, a szurkolók hangorkánnal hangolódtak a női röplabda extraliga negyedik meccsére. A három győzelemig tartó párviadalban a címvédő csabaiak álltak jobban, hiszen mindkét hazai meccsüket megnyerve várták a második nyíregyházi fellépésüket. Az elsőn meg kellett hajolniuk a kupagyőztes nyírségiek előtt.

Fantasztikus volt a hangulat

Pénteken a vendégek kezdtek jobban, Hollósy László ismét hamar időt kért (1:5). Ez jót tett a csapatnak mert felpörögtek a játékosok, Genesis Francesco ásza és egy rossz érintés után egy pontra (8:9 megközelítették) a lilákat.

Egyenlíteni ekkor még nem sikerül., ám 19:20 után Josefina Fernandez bombájával igen. A levegőben lógott a fordítás, izgalmas és színvonalas labdamenetet láthatott a lelkes közönség. Végül a vendégek húzták be a szettet, ami egyébként könnyen lehetett volna fordítva is. A hazaiknak nyitásfogadásban nyújtotta halványabbat, ezt jegyezte meg Jan De Brandt, a magyar női válogatott belga kapitánya, aki a sajtóhely szélén fogalt helyet.

A folyatásban jól indítottak Francescoék, ám az argentin Lucia Fresco vezérletével fordítottak a békésiek (5:6). Nagyon akartak Tatjan Maticsék, nem ismertek elveszett labdát és tartották a lépést az egyre magabiztosabb vendégekkel. Sőt, egyenlítettek (16:16), majd a vezetést is átvették (18:17). Szinte szétrobbant az aréna, olyan volt a hangulat. A hajrában a játékvezetők elnéztek egy hazai pontot, tévesen outnak ítéltek egy ütést. Nagy baki volt, hiszen nem kétpontos lett az előny (21-19), hanem egyenlő. A csabaiak éltek is a lehetőséggel és hozták az első játszmalabdát.

Minden bejött nekik

A harmadik játékrészben megléptek a csabaiak Kormos Mihály játékosai ráéreztek az arany ízére. Arra, hogy el lehet dönteni a meccset és ezzel a bajnoki elsőséget is. A héten az érettségiket is eltudó Tóth Fruzsináék persze nem akartak ehhez asszisztálni és példásan küzdöttek, egy ideig lőtávon belül tartották a riválist.

Aztán az egyre magabiztosabb vendégek ráhajtottak, szinte minden bejött nekik. És eljött a meccslabda, amelyet végül Fresco értékesített. A csabaiak örömkönnyeket hullattak, a nyíregyháziak elpityeregtek.

Egy döntőben nagyon nem jó veszíteni, ám ilyen produkcióval lehet. Az előző, csabai találkozóhoz képest nagyot javult a nyíregyháziak játéka, ám ez most csak erre volt elég. Kupaarany, bajnoki ezüst-ez azért jól hangzik. Nagyon jól!

Az érmeket dr. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke és Ludvig Zsolt, az egykori nyíregyházi edző, a szövetség főtitkára adták át a csapatoknak. No, meg a csabaiaknak a győztesnek járó serleget.

Fatum-Nyíregyháza-Békéscsaba 0:3 (–21, –23, –14)

Nyíregyháza, 2000 néző. V: Mezőffy, Tillmann

Fatum-Nyíregyháza: Kalotai 6, Valdez 5, Fernández 9, Kalicsanin 5, G. Francesco 2, MATICS 11. Csere: Tóth. (liberó), Kotormán, Villám 3, Rutarová. Veetőedző: Hollósy László

Békéscsaba: Koseková 3, Ivanovics 7, Bodnár 7, Fresco 21, Glemboczki 4, DobiI 9. Csere: Molcsányi (liberó), Szpin, Nagy E., Szedmák 1. Edző: Kormos Mihály

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 1:5, 8:9, 13:17, 20:20, 21:23. 2. játszma: 3:1, 4:5, 7:7, 8:11, 16:16, 20:19, 23:23. 3. játszma: 0:3, 3:9, 7:9, 9:13, 12:21, 14:24

Hollósy László: – Most értékelődik fel a kupagyőzelmünk, az tényleg nagy siker volt. Nagy utat jártunk be a lányokkal, noha csak két hónapja csöppentem bele a munkába. Mérhetetlenül nagy büszkeség, amit elértünk, és olyan kapocs köt minket össze, amelyet már soha senki nem vehet el tőlünk. Ez most a kupa volt, de legalább van célunk, miért kell dolgoznunk jövőre.

Kormos Mihály: – Nagyon szépen felkészültünk, Lucija Mlinar nélkül is határozott játékot produkáltunk. Öt magyar bajnoki cím, és hogy idáig eljutottunk… elképesztő!

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–0 a Békéscsaba javára
Az extraliga végeredménye: 1. Linamar-Békéscsabai RSE , 2. Fatum-Nyíregyháza, 3. UTE, 4. Jászberény, 5. 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem, 6. Vasas Óbuda
hirdetés