Tiszadob

2020.09.17. 12:26

A cigányság kincsei

A tiszadobi fiatalok neves roma táncosok, zenészek, költők, festők életével is megismerkedtek.

Feladta a leckét a cigány nyelvlecke!

Fotó: egyesület

Népismereti tábort szervezett nemrégiben Tiszaladányban 16 tiszadobi diák és két kísérő részvételével a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete. A cigányság kincsei elnevezésű foglalkozás célja a roma kultúra, a hagyományok elmélyítése, a cigányság nyelvének, kulturális hátterének, történetének megismertetése volt.

Akikre büszkék lehetnek

– A programcsokor, amelyet a fiataloknak „átnyújtottunk”, s amelyen aktívan részt vettek, segítette a gyerekek látókörének kiszélesítését, az identitástudatuk fejlődését, boldogulásukat a későbbi életükben. Kiemelt figyelmet fordítottunk az önismeret fejlesztésére, a megküzdési stratégiák megismerésére, a kortárs kapcsolatok javítására, a hatékonyabb konfliktus- és indulatkezelésre, a beilleszkedés elősegítésére is – taglalta Juhász Sándor programszervező.

Az egyesület munkatársa hozzátette: a nyelvi foglalkozások, a filmklub, a zenés és kézműves-foglalkozások, sportprogramok a kikapcsolódáson túl hasznos pedagógiai célokat szolgáltak, például tudatosították a közösségi lét, az együttműködés, a csapatmunka fontosságát. A nemzetiségi hagyományok, kultúra, nyelv ápolása jegyében szerepet kapott a népismeret, a cigány tánchagyományok, ünnepek, a roma festészet, költészet, kézművesség is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában