Fazekas: az orosz embargó miatt más piacokat keresnek a magyar almának

Fazekas: az orosz embargó miatt más piacokat keresnek a magyar almának
Fazekas: az orosz embargó miatt más piacokat keresnek a magyar almának - © Illusztráció: Racskó Tibor
Etyek, 2014. szeptember 17., szerda (MTI) – Vannak biztató jelek arra, hogy az idei rekordmennyiségű magyar alma az orosz helyett harmadik piacokon eladható lesz. A felvásárlás megkezdődött, Szerbia felé már megindult az almaexport – mondta a földművelésügyi miniszter szerdai etyeki sajtótájékoztatóján.

Fazekas Sándor közölte: az elmúlt évek valamennyi értékesítési válságát megoldották. Példaként említette a libamájat, a dinnyét és a disznóhúst.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a magyar almát a vásárlók is előtérbe helyezzék, és azt vegyék az import banán és narancs helyett. A termelőket arra bíztatta, hogy keressék meg a régi, bevált értékesítési csatornákat, és vigyék az almát a lakótelepekre, ahol közvetlenül a lakosságnak értékesíthetik. Hozzátette: a gyengébb léalma pálinkának is kiváló.
A miniszter hangsúlyozta: az ukrán-orosz válság miatti orosz embargó és szankciós politika nem vezethet eredményre.

Mielőbb rendezni kell a helyzetet, amely eddig 80 millió eurós kárt hozott a magyar mezőgazdaságnak és másodlagos hatásokkal is járhat, mert más országok eladatlan termékei Magyarország piacaira kerülhetnek – mondta.

Megjegyezte: az uniós országok miniszterei közül elsőként tárgyalt orosz kollégájával. Szerinte ez is erősíti azt a reményt, hogy enyhülő embargó jöhet.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy idén 20-30 százalékkal több alma termett, mintegy 750-800 ezer tonnát szednek le országszerte. Jelezte, hogy amennyiben átlagosan naponta fél almával többet fogyasztana minden magyar, nem lenne almafelesleg.

– MTI –
hirdetés