Fazola-emlékművet avattak

Fazola-emlékművet avattak

Felavatták Fazola Frigyes emlékművét Felső-hámorban, a Kohászati Múzeum előtti
téren. A szombat délutáni eseményen jelen volt a hámori és diósgyőri kohászati
hagyományok megalapításában jeleskedő Fazola család egyik mai leszármazottja
is.  video

Az eseményen jelen volt a Fazola család nemrég fellelt mai leszármazottja, akivel lapunk interjút készített.

Szerencsésen találkozott nemrég a két kutatási irány. A miskolci Kohászati Múzeum szakemberei azt keresték, létezik-e még az észak-magyarországi vasgyártási hagyományok megalapítóinak familíája. A családjával Békéscsabán élő Adamik György János pedig az után nyomozott, az ősei között fellelt Fazola név az a bizonyos Fazola-e. A válasz: igen.

ÉM: – Hogy került kapcsolatba múzeummal?

Adamik György János:– A nagymamám mesélte egykor a családi anekdotát, hogy Fazola Johanna révén Fazola Henrik, a nevezetes egri kapukat készítő mester leszármazottai vagyunk. Én magam Gyulán dolgozom, mérnökként a környezetvédelmi felügyelőségen. Porkoláb László múzeumigazgatóval a jószerencse hozott össze. Rátaláltam a felső-hámori múzeum internetes honlapjára, és felhívtam telefonon.

ÉM: – És kiderült, hogy épp az ön hívására várt…

Adamik György János:– Ő a munkatársaival a Fazola-kutatás keretében az utódokat kereste, én meg a felmenőket. Megkaptam tőle a témáról 1999-ben megjelent könyvüket. Összeállt a kép, azaz a családfa: a nagymamám nagymamájának az anyja volt az a Fazola Johanna, aki Fazola Henrik lánya. Azért vesztek el ezek a szálak az elmúlt másfélszáz év során, mert a nagyapám orosz hadifogságban halt meg, a nagymamám pedig Békéscsabára került és ott is maradt a család.

ÉM: – Így most már tudja, annak a két Fazolának a leszármazottai, akiknek – immár mindkettőnek – Felső-Hámorban emlékműve áll.

Adamik György János:– Fontos tudnunk, honnan jöttünk, hova megyünk. Annál is inkább így érzem, mivel most született a kislányom. Egyébként azt hiszem, a kézügyesség öröklődik a családban: én magam is festek. A család másik ágáról is tudunk, de keveset: Balatonalmádiban élnek. Most már felmerült az ötlet, hogy Miskolc, Diósgyőr, Hámor lehetne az a hely, ahol a família mai tagjai egyszer összejönnek.
hirdetés