Február közepétől az Algopyrin mellett az Antineuralgica és a Meristin is vényköteles lesz

Budapest – Február közepétől nemcsak az eddig említett Algopyrin, Quarelin, Demalgon és Germicid lesz vényköteles, hanem mindazok a láz- és fájdalomcsillapítók, amelyekben ugyanaz a hatóanyag van – ezt Paál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója közölte azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet Molnár Lajos egészségügyminiszter tartott.

Az egészségügyi miniszter elmondta: jelenleg az Országos Gyógyszerészeti Intézben még tart az ezzel kapcsolatos hivatalos eljárás.

Összesen 15 féle olyan láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer van, amit jelenleg recept nélkül is lehet kapni, de hatóanyaguk ugyanaz -metamizol vagy amidazofen- mint az Algopyrinnek, a Quarelinnek, a Demalgonnak és a Germicidnek, ezek tehát szintén vénykötelesek lesznek. Köztük van az igen gyakran vásárolt Antineuralgica és Meristin is.

A metamizol és az amidazofen hatóanyagú termékeket várhatóan február közepétől lehet majd csak receptre kapni , illetve attól az időponttól, amikorra az Országos Gyógyszerészeti Intézet befejezi az ezzel kapcsolatos eljárást – erősítette meg az egészségügyi miniszter.

A készítmények vásárlását mellékhatásokat, a fehérvérsejtszám esetleges csökkenését okozó hatóanyaguk miatt kötik recepthez.
hirdetés