Februárban elstartol a Magyar falu program

Seszták Oszkár, Gyopáros Alpár és dr. Tilki Attila a program tájékoztató fórumán Vásárosnaményban
Seszták Oszkár, Gyopáros Alpár és dr. Tilki Attila a program tájékoztató fórumán Vásárosnaményban - © Fotó: Pusztai Sándor
Vásárosnamény – Állami támogatással szeretnék élhetőbbé tenni az apró falvakat.


– A Magyar falu program a kormányzati ciklus egyik zászlóshajója, 2019-ben 150 milliárd forint állami forrás jut az 5 ezer fő alatti települések fejlesztésére. Több mint 2400 olyan ­nyertes projekttel számolunk, ­amelyek a falvak intézményeinek működését, a kistelepülések alapszolgáltatásait javíthatják, nem lesz olyan település, ahol ne ­kezdenének valamilyen fejlesztésbe – mondta el Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa Vásárosnaményban csütörtökön.

A beregi város a 33. helyszíne volt annak a körútnak, amelyen a településvezetők fejlesztési elképzeléseit, ötleteit hallgatta meg Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. A találkozón a polgármesterek lehetőséget kaptak arra, hogy terveik mellett a térségükben felmerülő problémákat is felvessék.

Korszerű utak, új munkahelyek

– Az uniós pályázatokról sem maradtunk le, de még mindig nagyon sok fejleszteni valónk van, amelyben előnyt élveznek a belterületi és összekötő útjaink, úgy tudom, hogy ebben a programban lesznek-e utas pályázatok. A peremvidéken a közlekedés fejlesztése elengedhetetlen, anélkül nem haladhatunk ötről a hatra. Ha csak a munkalehetőségeket vesszük, fiataljaink zöme Mátészalkára és Nyírbátorba jár dolgozni, busszal, személygépkocsival, a településünket körülölelő jó minőségű utakra mindenképp szükségünk lesz – emelte ki Csoma Zoltán, Szatmárcseke polgármestere. Hozzáfűzte:
a Magyar falu program támogatási célterületeit átböngészte, s reméli, hogy a szatmárcsekei Kölcsey-hagyaték ápolására alkalmas pályázatot is találnak a listán.

Megtartani a fiatalokat

– Aki a polgármesteri székért ringbe száll, bizonyára már van a tarsolyában egy ötletcsomag. Szamosszeg 2000 lelkes település, a térségben a közlekedési viszonyokon van mit javítani, ez feltétele lehet annak is, hogy a közelbe ipar települhessen, s a jelenlegihez képest differenciáltabb munkalehetőségekhez is hozzáférhessenek a helyiek – mondta Gergely Lajos. A polgármester szerint a falusi közösségek megtartásához a korszerű és gyors közlekedés nélkülözhetetlen. – A Szamoshát természeti kincsünk, örülnénk, és sokat jelentene számunkra, ha egy sikeres pályázattal természeti értékké nyilvánítanák. Szeretnénk megóvni a három országgal határos tájegységet. A természet szeretete, a friss levegő vidéken tartja a fiatalokat, s hogy falun kapnak még őszinte szót – tette hozzá a szamosszegi polgármester.

Gyors elbíráslás

– Több mint 2500 településvezetővel találkoztam személyesen, valamint hat, az önkormányzatok érdekeit védő szervezettel is konzultáltunk a program kidolgozását megelőzően, többek között a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (TÖOSZ) is – mondta Gyopáros Alpár.

– A szervezet egy komplett javaslatcsomagot tett le elénk, s nem kellett nagyon vitatkoznunk velük, ugyanis elképzeléseink összeértek. Ilyen értelemben is optimista vagyok, mert nem egy íróasztal mögött született meg a Magyar falu program.

– A 2019-es pályázati keret 150 milliárd forint állami forrás, ez az összeg szerintem hűen tükrözi, hogy az apró falvak fontosak számunkra, nem estek ki látókörünkből, sőt, 2022-ig még élhetőbbé, modernebbé tesszük a vidéket. Annál is inkább, mert a falvak népessége az országos átlagnál 5-10 százalékkal nagyobb mértékben fogy.

Intézmények felújítása, belterületi utak rekonstrukciója, bölcsődék, óvodák, rendelők építése, falugondnoki buszok cseréje szerepel a pályázati lajstromon, széles a repertoár – sorolta a kormánybiztos a pályázati csomag tartalmát, amelyből a falusi csok sem maradt ki. – Tisztában vagyunk azzal, hogy minden település előtt ott sorakoznak a saját problémái és kihívásai, más-más tervekkel néznek előre, ezért a komplex falu programban 18 célterülettel, 12 alprogrammal széles választékot, gazdag „étlapot” kínálunk, s a falvak maguk határozzák meg, hogyan állítják össze menüjüket, nem váratjuk soká őket, februárban megjelennek az első pályázatok.

– Nem lesz olyan falu, ahol ne kezdődne el valamilyen beruházás vagy program a következő két-három évben, s a korábbi pályázati rendszerekhez képest szembetűnő változás lesz az is, hogy a támogatási igények beérkezését követő 60 napon belül támogató okirattal, 4 hónapon belül pedig forrással a kezükben láthatnak hozzá a nyertes projekthez – mondta el Gyopáros Alpár.

KO
hirdetés