Fedák Sári végre hazatért

Simai György (balról), Leviczky Mi Mihály és Dalmay Árpád, a nyíregyházi küldöttség tagjai Szűcs Nelli színésznővel
Simai György (balról), Leviczky Mi Mihály és Dalmay Árpád, a nyíregyházi küldöttség tagjai Szűcs Nelli színésznővel - © Fotó: Horváth Miklós
Beregszász – Nyíregyháziak is részt vettek a beregszászi szoboravatáson.


Születése 139. évfordulójának napján avatták fel a város neves szülöttének, Fedák Sárinak a szobrát Beregszászon. Sokan jöttek el a nevezetes eseményre az Illyés Gyula Színház előtti térre. Nemcsak Kárpátaljáról, hanem Magyarországról is jöttek vendégek: Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Tilki Attila, szabolcs-szatmár-beregi országgyűlési parlamenti képviselő, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója.

Az ukrán és a magyar himnusz elhangzása után elsőként Németh Zsolt méltatta Fedák Sári érdemeit és a rendezvény fontosságát. Hangsúlyozta: itt az ideje, hogy végre rehabilitálják a méltatlanul megvádolt és meghurcolt primadonnát.

Venezuelai vendég

Nagy szeretettel fogadta a közönség a Venezuelából érkezett (és ott született) Fedák Mária Lujzát, a színésznő fivérének unokáját, aki meghatottan mondott köszönetet a szobor állítóinak és a beregszásziaknak. Beszédet mondott még dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője, Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, valamint Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház (korábban a beregszászi Illyés Gyula Színház) színésznője, aki főszerepet játszott a szobor létrejöttében. Az ő kezdeményezését felkaroló dr. Grezsa István miniszteri biztos levélben köszöntötte az egybegyűlteket.

A négy méter magas mészkőoszlopból és Fedák Sári életnagyságú bronzalakjából álló szoborkompozíció Beregszász immár nyolcadik magyar szobra. A bronzszobor alkotója a Vácott élő, kárpátaljai származású Kolodko Mihály ruszin művész, aki szintén ott volt a rendezvényen. A szobor létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.

A leleplezés és koszorúzások után a Szózat közös eléneklésével ért véget a felemelő, szívet-lelket melegítő ünnepség. Nyíregyházáról a Beregszászért Alapítvány és a Sóstó-Sóstóhegyi Igrice Civil Egyesület képviselői vettek részt az ünnepségen, és helyezték el koszorújukat.

Humoros és jó előadó

Fedák Sári az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar színművésznő, énekesnő-primadonna. Humoros és jó előadó volt. Sikerei ellenére rendkívül kritikus volt magával szemben, de a másoktól eredő kritikát nem szerette. Tehetsége miatt neve fogalommá vált a magyar színjátszásban. Mivel 1944-ben a bécsi Donausender német nemzetiszocialista rádió munkatársaként a háború folytatása mellett állt ki, ezért a második világháború után a Népbíróság, a Tanácsköztársaság után még „levörösözött” színésznőt, „nácirajongónak” bélyegezte, és nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélte. Büntetése letöltése után már nem térhetett vissza a színpadra. 1955-ben hunyt el Budapesten.

Beregszászi szobrok

Fedák Sári szobra a nyolcadik magyar szobor Beregszászon. Eddig Illyés Gyuláról, Petőfi Sándorról, Kossuth Lajosról, Bethlen Gáborról, dr. Linner Bertalanról, Szent Istvánról és Esze Tamásról készült hasonló jellegű alkotás.

KM
hirdetés