Federica Mogherini az uniós vízummentességi javaslatról tárgyalt Koszovóban

Belgrád, Pristina – Gratulált Koszovónak a vízummentességről szóló uniós javaslat miatt csütörtökön Pristinában az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini, ugyanakkor kiemelte, hogy a Szerbiával való párbeszéd, valamint a brüsszeli megállapodások betartása továbbra is fontos feladata a balkáni országnak – számolt be róla honlapján a Koha Ditore című koszovói napilap.

Az Európai Bizottság szerdán tett javaslatot vízummentes, rövid időtávra vonatkozó uniós beutazásra a koszovói állampolgárok számára, ez a nap pedig – Federica Mogherini szerint – nemcsak Pristina, hanem Brüsszel számára is nagyon fontos nappá vált. Kiemelte, hogy ez egy fontos hét Koszovó számára, mert a vízummentességi javaslat előtt a Koszovói Labdarúgó Szövetséget fevették az Európai Labdarúgó Szövetségbe (UEFA).

A pristinai parlamentben tartott beszédében az uniós politikus arra kérte Koszovót, hogy folytassa az együttműködést az Európai Unióval. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a politikai pártok közötti konfliktusokat kezelni lehessen, és a parlament működni tudjon a jövőben is.

Az Isa Mustafa koszovói kormányfővel folytatott megbeszélést követően Federica Mogherini elmondta: amellett, hogy a vízummentesség a mindennapokat is megkönnyíti, hatása lesz a politikára is, mert “ez azt jelenti, hogy Koszovó Európa része, és az ország európai integrációján dolgoznak”.

A koszovói miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a megbeszélésen a Szerbiával való párbeszéd kapcsán kérésként hangzott el, hogy Szerbia hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy akadályozza Koszovó nemzetközi szervezetekbe való felvételét.

– MTI –
hirdetés