Fegyvereket kér Washingtontól az iraki kormányfő – Irán megadná

Jelentősen meggyorsítaná az amerikai csapatok kivonását Irakból, ha az Egyesült Államok több fegyvert szállítana az iraki kormánycsapatoknak, közölte az iraki kormányfő.

Nuri al-Maliki erről Bagdadban beszélt külföldi újságírók egy csoportja előtt. A találkozóról csütörtökön közölt részletek több újság is. Közben Irán jelezte, hogy hajlandó kiképezni, és fegyverekkel ellátni az iraki biztonsági erőket a terrorizmus elleni harc megsegítésére.

Az iraki kormányfő szerint nem lennének ilyen erős terrortámadások az országban, ha Washington jobban ellátná az iraki biztonsági erőket a megfelelő felszereléssel. Al-Maliki jelezte, hogy akár már legkésőbb hat hónap múlva jelentősen csökkenteni lehetne az Irakban állomásozó amerikai csaptok létszámát, ha felgyorsítanák fegyverek és más felszerelések szállítását az iraki hadseregnek. Egy, Maliki közelében dolgozó tisztviselő elmondta: leginkább nehézfegyverekre lenne szükségük.

Az Egyesült Államok eddig azért nem szállított nagyobb mennyiségű fegyvert az iraki biztonsági erőknek, mert többször is előfordult, hogy azok később terroristák kezébe kerültek.

Közben Irán bagdadi nagykövete csütörtökön a jelezte, hogy készen állnak arra, hogy fegyverekkel lássák el az iraki biztonsági erőket. Az iraki külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után Hasszán Kazemi jelezte: szívesen részt vennének az iraki rendőrök és katonák kiképzésében is, hogy azok hatékonyabban vehessék fel a harcot a terrorizmus ellen.

Az iráni nagykövet elmondta: országa abban érdekelt, hogy Irakban növekedjen a biztonság, aminek a politikus szerint egyik akadálya a külföldi csapatok jelenléte. Ezzel egy időben ara kérte Washingtont: mutassa be bizonyítékait, hogy Irán szomszédja destabilizálására törekszik.
hirdetés