Fegyvereket tároló páncélszekrényt loptak el

Debrecen – Fegyverekkel teli páncélszekrényt loptak el ismeretlenek egy debreceni vadászházból kedden délelőtt.

Az úgy van, hogy bár tudósítóként igyekszünk mindig, minden helyzetben elfogulatlanul viselkedni, néha nem megy. Kedden kora délután, amikor Eszti néni megérkezett a fiával a rendőrségi kihallgatásról a magányosan álló fancsikai lakóházhoz, a nyolcvanhoz közelítő kis öregasszony meglepő fürgeséggel ugrott ki a kopott terepjáróból, majd odarikkantotta nekünk, rájuk várakozó médiamunkásoknak, hogy mindent elmond ő, amit csak tud a tolvajokról, az anyjuk úristenit.

Keménységről árulkodó mozdulatai ellenére öt perc múlva elhagyta az ereje és sírva fakadt. Olyan pózmentes volt, hogy Esztike nénit a szívünkbe zártuk, abba a pici kis rekeszbe, ahol az őszinte emberek arcát őrizzük. Ennyit az elfogulatlanságunkról.

Trükkös tolvajok

Tehát: a kedd délelőtti órákban, fél tizenegy körül, azzal csengetett be egy férfi Eszti nénihez, hogy szerdán jönnek “rendezni a terepet”, a házhoz közeli árkot például kapásból betemetik. Hát azt nem lehet csak úgy, ágált az asszony rögtön, dehogynem, tessék csak megnézni, ezt is fölássuk, a földet pedig amoda hányjuk, magyarázta a jövevény, aki dumájával a lakóépülettől olyan távolságra csalta a meglepetésében minden óvatosságáról megfeledkezett nénit, hogy ne lássa a bejáratot.

Míg beszéltek, két vagy három társa belopódzott a házba, ahol összepakoltak minden kezük ügyébe akadó holmit, legyen az akár ruhanemű, akár értéktelen személyes irat. A tolvajok Eszti néni fiának puskáit szintén elvitték, ami nem is volt olyan könnyű: az engedéllyel tartott egy magyar golyós, két orosz sörétes fegyvert, mintegy kilencen töltényt, és távcsövet azzal a nagyobb páncélszekrénnyel együtt rakták be ezüstmetál Mercedes E Classic személyautójukba, amiben tartották. Valószínűleg ki is lóghatott a csomagtartóból.

Esztike vadász fia majdnem útját állta a tetteseknek: hazaérve gyanús lett neki a Mercedes és terepjárója ajtaját kinyitva megállásra akarta bírni az épp távozó férfiakat. A két jármű koccant, majd a tolvajok nagy gázzal elhajtottak Létavértes felé. Kocsijuk elején zöld nyomot hagyott a nekicsapódott ajtó… Esztike elmondása alapján a tolvajok kreol bőrűek, kövérkések, és a magyar mellett románul is beszéltek. Mikor elpityeredett, és magát kárhoztatta hiszékenységéért, azzal vigasztaltuk, hogy legalább nem ütötték le.

– A bejelentését követően a rendőrség a határőrség bevonásával ellenőrzés alá vonta a Panoráma út térségét, az erdős területeket, de eddig nem jártunk sikerrel – tájékoztatott Juhászné Kiss Katalin, a debreceni rendőrkapitányság hivatalvezetője. A százados egyben kéri, hogy jelentkezzenek a 107-en vagy a 112-őn az esetleges szemtanúk, illetve akik látták az említett gépkocsit, tudnak az elkövetőkről.
hirdetés