Fehér bivaly az első újszülött a Nyíregyházi Állatparkban!

Fehér bivaly az első újszülött a Nyíregyházi Állatparkban!
© Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – Január 1-én született meg az idei esztendő első újszülöttje. A fehér bivalyborjú, makk egészségnek örvend.

Világra jött a Nyíregyházi Állatpark első újszülöttje, egy fehér bivaly üsző. Az apróság már megtekinthető a Magyar Parasztudvart bemutató kifutórendszerben.

A szintén fehér szőrű anya állat, a késő nyári időszakban érkezett a parkba, s akkor még nem tudták a park szakemberei, hogy a Nagyszebeni Állatkertből érkezett patás, vemhes. A kis nőstény 300 napnyi vemhesség után jött a világra, s a magas zsírtartalmú tejnek köszönhetően, rohamtempóban erősödik és növekszik.

A fehér színű bivaly igazi különlegességnek számít, hiszen a fajra általában fekete, vagy sötétbarna bunda jellemző.

Kányádi Sándor a következőket írta a bivalyról:

„Jámbor állat a bivaly
s, mi tagadás lusta
de, ha kell a hegyet is
helyéből elhúzza”

Az erdélyi magyar költő jellemzése kiváló, a 16. századtól tenyészett állatra. A bivaly ugyanis 100 évvel ezelőtt, még fontos igavonó háziállat volt, hiszen ereje 50 százalékkal nagyobb, mint a szarvasmarháé. Érdekesség, hogy a tömeges elterjedését, a török háborúk idejére tehetjük, mivel a „bivalyerőt” ágyúvontatásra használták.

Ráadásul a szürke marhánál is igénytelenebb, lelegeli a kákát, a nádat, a mocsári füveket és kimondottan szereti a nedves lápos területeket.
Haszna elsősorban igaereje és teje, de a húsa és bőre is jól hasznosítható. Nagy zsírtartalma (5-6 %, de lehet 8% is) miatt a bivalytej kiváló alapanyaga a híres mozarella sajtnak.

A Nyíregyházi Állatpark bivaly gulyájában, a kicsi érkezésével együtt, jelenleg három tehén él, ahol a fekete színű idegen vérvonalú nőstény állat is erősen védi az újszülöttet.

– Nyíregyházi Állatpark –
hirdetés