Fehér botladozások: mit tehetünk mi?

Semmit a szemnek? Mindent a kéznek!
Semmit a szemnek? Mindent a kéznek! - © Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – Figyelemfelkeltő programokkal készülnek a fehér bot világnapjára a látássérülteket segítő civil szervezetek.

Ön belegondolt már, milyen lehet közlekedni, ügyeket intézni, a konyhában eligazodni, háztartást vezeti, dolgozni örök sötétségben, vagyis hogyan élik mindennapjaikat, s milyen akadályokba ütköznek a látássérültek? Október közepén, a fehér bot nemzetközi napja alkalmából megyénk számos látássérülteket segítő civil szervezete igyekszik felhívni a figyelmet a fogyatékkal élők helyzetére.

Szombaton 9 és 15 óra között az Országzászló térre települ ki a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesülete. Dankó Pál irodavezetőtől megtudtuk: a „Fehér botladozások” fantázianevet viselő rendezvényen a járókelők kipróbálhatják a fehér botos és vakvezető kutyás közlekedést, megismerkedhetnek a Braille-írás és -olvasás eszközeivel, valamint egy okostelefonos alkalmazással, amely modern vívmánya a pontírásnak. – A „beszélő zebra”, vagyis a hangjelzéses gyalogátkelő sokak előtt már nem újdonság, de a szövegfelismerő szoftverrel rendelkező „beszélő számítógép” talán igen – mesélte az irodavezető.

A Nyírségi Látássérültek Egyesülete nemzetközi kulturális seregszemlét tart a világnap apropóján kedden 10 órától a Nyíri Fészekben.

A 20. születésnapját ünneplő Fehér Bot Alapítvány munkatársai, Petrus Anita és Petrus József egyéb bokros teendőik mellett egy szakmai konferencia előkészületein dolgoznak, és továbbra is nyitottak az érzékenyítő tréningekre. A megye számos közintézményében – így például a megyei könyvtárban, az okmányirodában, a kormányhivatalban is – ráirányították már az alkalmazottak, érdeklődők figyelmét arra, hogyan segíthetik a látássérülteket a mindennapokban, s milyen speciális segédeszközök állnak a nem (jól) látók rendelkezésére.

Láthatatlan mindennapok

– Arról is szót szoktunk ejteni, milyen tévhitek élnek az emberekben, mennyire elfogadó a társadalom, mennyi esélyük van az értékteremtő munkára a vakoknak és gyengénlátóknak, miként szoktunk tömegközlekedni, bevásárolni, háztartást vezetni, szórakozni – mesélte József.

KM-PI
hirdetés