Fehér Ház: több időre van szükség az Iránra rakétaprogramja miatt kivetendő szankciók előkészítéséhez

Washington – Az Egyesült Államok kormányzata azt várja, hogy Irán az elkövetkező hetekben befejezze a nemzetközi atommegállapodás életbe léptetéséhez szükséges intézkedéseket, ugyanakkor az ország ballisztikus rakétákkal végzett kísérletei miatti szankciók előkészítéséhez több időre van szüksége Washingtonnak – közölte az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese újságírókkal.

Ben Rhodes Maui szigetén (Hawaii-on) tartott rövid tájékoztatót helyi idő szerint szombaton, Obama elnök ugyanis – mint nyolc éve mindig – a karácsonyi-újévi ünnepek idején ott vakációzik a családjával.

Rhodes a többi között arról beszélt, hogy a kormányzatnak további diplomáciai egyeztetésekre van szüksége, mielőtt szankciókat hirdetne Teherán ellen rakétaprogramja fejlesztése miatt. A nemzetbiztonsági tanácsadó helyettese ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a döntés nem azért várat magára, mert Teherán nyomást gyakorol Washingtonra.

“További munkára van szükségünk, mielőtt további intézkedéseket jelentünk be, de ez nem olyasmi, amit megvitatnánk az iráni kormánnyal” – nyilatkozta Ben Rhodes. Hozzátette, hogy a washingtoni kormány figyelemmel követi az Iránnal kötött hathatalmi megállapodás iráni kötelezettségeinek betartását, illetve a paktumban foglalt intézkedések megvalósítását.

– MTI –
hirdetés