A vérében van a kereskedelem

Jana Gusztáv boltvezető
Jana Gusztáv boltvezető - © Fotó: a szerző
Fehérgyarmat – Ma, a munkanélküliséggel tarkított világunkban akár szűkebb környezetünkben is lehet példaképeket találni.

Olyan embereket, akik bár megették a kenyerük javát, akár pihenhetnének is, mégis fáradhatatlanul dolgoznak, haladnak tovább azon az úton, amelyen valamikor elindultak. A kereskedelem mindig is embert próbáló szakma volt, amely sokoldalúságot, rátermettséget, kitartást és nagyfokú toleranciát követelt dolgozóitól.

Vallja: erre születni kell

A Fehérgyarmaton dolgozó Jana Gusztáv egy Bodrog-parti iskolában szerzett szakmunkás bizonyítványt, és sokakhoz hasonlóan, ő is végigjárta a ranglétrát: – 1973-ban a Kölcsey ÁFÉSZ tanulójaként kezdtem Tiszakóródon. Segítőkész szakmai kiválóságoktól lestem el a kereskedelem csínját-bínját, gondolok itt Csernyi Jenőné boltvezetőre, Szabó István helyettesre, akiktől egy életre való szellemi és emberi útravalót kaptam. Tokajban tanultam tovább, a SZÖVOSZ-ban, ahol a boltvezetői és pénztárosi képesítést is megszereztem – mesélte Guszti bácsi, aki később pedagógiai alapképzésen is részt vett, hogy tanulókat oktathasson. Frissen végzett szakmunkásként a fehérgyarmati ABC-ben helyezkedett el mint bolti eladó, 1981 óta boltvezető.

– Sokan ismernek a településen, ami nem csoda, hiszen máig aktív kereskedőként én dolgozom talán a legrégebben a pályán, közel 45 éve állok a kedves vevők szolgálatában, természetesen mindig segítőkészen, udvariasan és örömmel – tette hozzá büszkén a szakma szerelmese.

– E. Nagy István, Fehérgyarmat –Fehérgyarmat.
SZON.HU


hirdetés