Minden rekordot megdöntöttek a PET-kalózok

Huszonegy hulladékból készült hajó indult el Szatmárcsekéről
Huszonegy hulladékból készült hajó indult el Szatmárcsekéről - © Fotó: Bankó József
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Tíz tonna hulladék gyűlt össze a VI. PET Kupán, de a tiszai nagytakarításra még jó darabig szükség lesz.

Minden eddiginél többen vettek részt a közelmúltban megrendezett VI. Tiszai PET Kupán. A nagytakarítást az idén Szatmárcseke és Tiszamogyorós között rendezték, s minden eddigi rekordot megdöntöttek: a 74 kilométeres túrán több mint tíz tonna hulladékot gyűjtöttek össze az önkéntesek és a benevezett csapatok.

– Már a nevezési időszak elején sejtettük, hogy rekord­létszámmal számolhatunk. Az önkormányzati, céges, baráti és civil csapatok 21 hulladékból készült hajóval, 400 fős legénységgel és 50 kenuval takarították egy héten át a védett ártéri erdőket, a közel 40 önkéntes pedig a több mint tíztonnás rekordmennyiség szétválogatásáért és hasznosításra előkészítéséért volt felelős – tájékoztatta lapunkat Hankó Gergely, a PET Kupa környezetvédelmi szakértője, az egyik szervező, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ügyvezetője.

– Az idei rendezvény a kárpátaljai előfutammal kezdődött. A PET Kupa, a Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezet és a Papilio Természet- és Környezetvédelmi Egyesület önkéntesei beteljesítették a régi álmunkat: a szennyezés forrásánál, Kárpátalján is legyen előprogram. A Fekete- és Fehér-Tisza összefolyásánál már látni lehet a hulladékszennyezés nyomait, de a huszti vízre szállástól Szatmárcsekéig a szabályozatlan, sebes folyó jelentette a legnagyobb kihívást, a szennyezés javát ugyanis továbbvitte a víz.

Eltérő konstrukciók

– A kétnapos hajóépítés során egyre fokozódott a hangulat, de hogy melyik csapat elgondolása vált be, csak egy hét múlva derült ki, amikor összesítették a verseny alatt szerzett PETákokat. Az esemény fő célja a Tisza megtisztítása, de nem csak a hulladékgyűjtésért jár PETák: élen kellett járni a tömörítésben, jól kellett szerepelni az ügyességi, gyorsasági számokban, a kulturális kvízben, s a PET-a-Sztárban is olyan előadásokat volt érdemes bemutatni, melyek lenyűgözik a gyerekekből álló zsűrit. Mégis: mindenkit a legsúlyosabban szennyezett pontok izgattak, amelyeket PET-bányáknak nevezünk, s amelyeket előre bejelöltünk egy mobiltelefonos applikáción.

Csak összefogással lehetséges

– Egy darabig úgy tűnt, hogy kevesebb a hulladék a tavalyinál, amikor nyolc és fél tonnát gyűjtöttünk, de a Jándi-szigetnél kiderült: csak az árhullámok mozgatták el a szemetet, a sziget csúcsánál rengeteg műanyag és üvegpalack halmozódott fel, s a Szamos, a Kraszna torkolata után nagyságrendekkel nőtt a hulladékmennyiség.

– A dús növényzet, az alacsony vízállás, a hőség, és a nap mint nap költöző tábor próbára teszi a legtapasztaltabb PET-kalózokat is. Ezt csak összefogással lehet végigcsinálni, a résztvevőket ezért kísérik a vízimentők, a rendőrség, a vízügy szakemberei, a főtámogató pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

– A kiélezett versenyt végül a JoinTisza legénysége nyerte meg, akik négy kontinens nyolc országából – India, Marokkó, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Szerbia, Szlovákia, Olaszország, Norvégia – érkeztek a Felső-Tiszára, hogy vízügyi, hulladékos és marketing-szakértelmükkel segítsék az összefogást; a kialakult szakmai kapcsolatokból mindannyian profitálunk majd. A nemzetközi szakértői csapat jól manőverezhető, könnyű hajót épített, amely tarolt a gyorsasági és ügyességi versengésben. A második a Tilos Rádió hajója lett, a harmadik pedig az Obi van Kenubi és a Papilio csapata, így a kupa történetében először kárpátaljaiak is felálltak a dobogóra.

– A Tisza hőse különdíjat is kárpátaljai csapat nyerte – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezet –, ők a fejenként összeszedett legtöbb hulladékért cserébe egy ajándék palackpréssel utazhattak haza.

– Az idén sem maradhatott el a szakmai program. Egy halgazdaságokban, víziközmű-cégeknél előszeretettel használt, innovatív műszer pontos és hiteles képet adott a Tisza vízminőségéről, a másik érdekesség a felszíni vizekben található műanyagok felületén megtelepedő mikrobaközösségek feltérképezését kutató projekt volt.

– A Greenpeace önkéntesei és munkatársai márkavizsgálatot végeztek, így az is kiderült, mely cégek termékei szennyezik legnagyobb számban a folyót.

Irány Kijev és Kárpátalja

– A kupa után sem áll meg az élet: októberben tiszai kerekasztalt szervezünk, amelynek témája az ukrán hulladékstratégia gyakorlati megvalósítása lesz, s kiállítóként, előadóként részt veszünk egy kijevi hulladékgazdálkodási kiállításon – tudtuk meg a legközelebbi tervekről Hankó Gergelytől.

A folyópartról az irodába

– Az összegyűjtött hulladék közel fele hasznosításra alkalmas, ezért az önkéntesek zsákról zsákra válogattak, szelektáltak és tömörítettek. Nagy segítség volt a Felső–Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ipari bálázógépe, ami meggyorsította a munkát és gazdaságosabbá tette a hulladékszállítást. Folyamatosan keressük az innovatív újrahasznosító cégeket, így akadtunk a tengeri, folyami hulladékok újrahasznosítására specializálódott holland „Plastic Free Ocean” projektre, amelynek köszönhetően akár irodabútorként is végezhetik a tiszai palackok – említette a környezetvédelmi szakértő.

KM

Címkék: , ,


Fehérgyarmat.
SZON.HU


hirdetés