Sonkádon landolt a kábult búvár

Sonkádon landolt a kábult búvár
© Fotók: Habarics Béla
Sonkád – Néhány napja egy sonkádi családhoz különleges látogató érkezett: késő este a kertes ház lakói az udvar felől szokatlan lármázásra lettek figyelmesek.


Amikor kimentek megnézni a zaj forrását, egy nagyobb testű, „érdekes” kinézetű vízimadarat találtak, ami a kerti kiskapu mellett landolt. A madár kissé kábultan bolyongott az udvarban, ezért a meglepett háziak befogták, és dobozba helyezték.

Másnap reggel egy segítőkész helyi lakos közreműködésével a jövevény a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársához került, aki beszállította a cégénydányádi tájegységközpontba. A Természetvédelmi Őrszolgálat ornitológusa megvizsgálta a madarat, kiderült, hogy egy öreg, részben még nászruhát viselő sarki búvár (Gavia arctica), amely a Felső-Tisza vidékén ritkán megfigyelhető faj.

A befogott búvár jó kondícióban volt, a szerencsétlen leszállás ellenére nem sérült meg. Rövid lábadozás után egyedi azonosító gyűrűt kapott, majd Szatmárcseke közelében a Tiszánál a természetvédelmi szakemberek szabadon engedték. A madár gyorsan a folyó sodorvonalába úszott, tollászkodott, és nevéhez illően többször lebukott a víz alá.

A sarki búvár védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft. Hazánkban nem fészkel, ősszel és tavasszal főként nagyobb vizeinken jelennek meg vonuló, telelő egyedei. Észak-Amerika és Eurázsia északi tájain, lassú vízfolyások, tavak, tengeröblök fészkelője. A sonkádi madárbarát emberek segítségének köszönhetően, a szakemberek gyors és szakszerű intézkedésének eredményeként a „búvármentés” sikeresen zárult.

– Hunyadi Tünde, Barcánfalvi Péter –Fehérgyarmat.
SZON.HU


hirdetés